Provincie Overijssel

omhoog

Partijen presenteren onderhandelingsakkoord Ruimte voor Actie in Overijssel

Ruimte voor actie. Onder dit motto willen de fracties van CDA, PvdA en VVD de komende vier jaar Overijssel besturen. Genoemde fracties hebben de afgelopen weken onder leiding van informateur Ank Bijleveld-Schouten onderhandeld over een akkoord voor de periode 2003-2007. Eind vorige week werd overeenstemming bereikt over de te volgen koers.

De beoogde coalitiepartijen willen dat de hand aan de ploeg gaat in Overijssel. Minder regels en procedures, minder papier maar meer resultaten. De partijen willen besturen met rendement. Ook is geprobeerd om een meetbaar en afrekenbaar akkoord op te stellen. Zo willen de partijen over vier jaar een werkgelegenheidsontwikkeling die beter is dan het landelijk gemiddelde.

Streven is verder om medio 2007 in de plattelandsgemeenten voldoende woningen beschikbaar te hebben voor ouderen en starters. Ook moet een substantile versnelling zijn aangebracht in de uitvoering van de stedelijke woningbouwprogramma?s. Daarnaast willen de partijen dat in 2007 de wachtlijsten voor crisissituaties in de jeugdzorg zijn weggewerkt.

Bezuinigingen
Met het verwezenlijken van nieuwe beleidsvoornemens is een bedrag van 85 miljoen euro gemoeid. Deze wens gekoppeld aan het verslechterde economisch perspectief maakt dat er in de komende statenperiode voor een bedrag van 129 miljoen euro aan bezuinigingen op de rol staan. De partijen spreken van een offensief ?onOverijssels? akkoord.

Het bereikte akkoord is een akkoord op hoofdlijnen. Het is compact, concreet maar beslist niet dichtgetimmerd. Partijen zijn van mening dat het debat in de staten hierdoor een extra impuls krijgt. De partijen zijn verder van mening dat het akkoord het College van GS in nieuwe samenstelling voldoende richting biedt om aan de slag te kunnen.

Op 22 april aanstaande vindt in de staten een debat plaats over het akkoord. Verwachting is dat er begin mei een nieuw College van Gedeputeerde Staten is. Open onderhandelingsakkoord_2003_2007.pdf onderhandelingsakkoord_2003_2007.pdf

© 2003 Provincie Overijssel