Openbaar Ministerie

Hoger beroep in zaak Fortuyn vermoedelijk in augustus
---

De behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen Volkert van der G. die is veroordeeld wegens de moord op Pim Fortuyn, vindt vermoedelijk in augustus plaats. Het proces voor het gerechtshof zal evenals bij de rechtbank enige dagen duren.
Devaststelling van de definitieve zittingsdata laat nog even op zich wachten. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Van der G. dinsdag tot achttien jaar gevangenisstraf, na een eis van het OM tot levenslang. De officier van justitie tekende diezelfde dag nog hoger beroep aan. Het parket bij het hof heeft aanklaagster I. van Asperen de Boer aangewezen om in het proces tegen Van der G. als advocaat-generaal op te treden. Van Asperen de Boer heeft het proces bij de rechtbank grotendeels bijgewoond.
Het OM tekende hoger beroep aan omdat de rechtbank naar zijn smaak onvoldoende heeft laten meewegen dat Van der G. het democratisch proces zeer ernstig heeft weten te frustreren door Fortuyn dood te schieten.

Ook vindt het OM het niet terecht dat de rechtbank het ontbreken van spijt of berouw bij Van der G. niet bij het bepalen van de strafmaat heeft betrokken. Bovendien heeft de rechtbank het niet aannemelijk geacht dat Van der G. nog eens zo'n misdrijf zal plegen. Volgens het OM wordt deze conclusie niet ondersteund door de gedragskundige rapportage die over de verdachte is uitgebracht.