Openbaar Ministerie

OM Maastricht vraagt informatie over Duitse kindermoorden

Het OM in Maastricht wacht met belangstelling het onderzoek af van de Duitse justitie naar de moord op de 9-jarige Sonja Spreeberg en haar 11-jarige broertje Tom. Als het Duitse onderzoek is afgerond zal het OM de Duitse justitie om informatie vragen.

De Zwitserse politie heeft donderdagavond twee mannen uit Eschweiler, die van de moorden en van seksueel misbruik worden verdacht, uitgeleverd aan Duitsland. De twee worden momenteel in Aken verhoord. Op het lijkje van de gewurgde Tom Spreeberg vond de politie DNA-materiaal, en vlakbij diens zielloze lichaam een tang met een vingerafdruk. Die komen overeen met het DNA en de vingerafdruk van de beide verdachten, aldus de Duitse politie, die de moorden met tachtig rechercheurs onderzoekt. Een woordvoerder van de politie Limburg Zuid wees erop dat de politie bij dergelijke zaken die in de Euregio spelen, altijd meekijkt of er vergelijkingen met zaken in Limburg getrokken kunnen worden. Dat geldt met name voor de zaak Nicky Verstappen. Dit toen elf-jarige jongetje uit het Noord-Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Anderhalve dag later werd zijn lichaam gevonden in de buurt van het kamp. Hij was met geweld om het leven gebracht. Een dader is nooit
gevonden. Eschweiler ligt op zo'n vijftien kilometer van Brunssum. ,,Vanzelfsprekend zal de Duitse justitie op een geschikt moment gevraagd worden sporen ter beschikking te stellen aan de Nederlandse justitie, zodat er een vergelijkend onderzoek gedaan kan worden'', aldus officier van justitie A. Rogier. Justitie wacht daar nog even mee: ,,Op dit moment gaat de primaire aandacht uit naar het Duitse onderzoek'', aldus Rogier. ,,Maar we houden de zaak wel in ons achterhoofd''.