Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 18 april 2003

Minister de Hoop Scheffer naar OVSE-missies in Zuid-Oost Europa

De minister van Buitenlandse zaken, Jaap de Hoop Scheffer, bezoekt op 22 en 23 april Servië, Montenegro en Kosovo om daar met politieke leiders te praten over de actuele situatie en recente ontwikkelingen.

In de Servische hoofdstad Belgrado zullen de gesprekken van de minister plaatsvinden tegen de achtergrond van de noodtoestand die enkele weken geleden is ingesteld na de moord op Premier Djindjic. Andere gespreksonderwerpen, ook in Podgorica, zijn de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe statenunie van Servië en Montenegro. In Pristina zullen de gesprekken vooral gaan over de voorlopige instellingen voor zelfbestuur van de provincie Kosovo.

In zijn gesprekken zal de minister, die het bezoek in de eerste plaats aflegt in zijn rol van OVSE-voorzitter, vooral aandacht besteden aan de manier waarop de OVSE de plaatselijke autoriteiten kan ondersteunen. De steun van de OVSE is bedoeld om de politieke leiders in de regio te helpen het hoofd te bieden aan bestaande en nieuwe uitdagingen, maar ook om het proces van integratie in Europese structuren te bevorderen.

De minister zal in Belgrado spreken met de president van Servië en Montenegro, Marovic, de Servische premier Zivkovic en de minister van Buitenlandse Zaken van Servië en Montenegro, Svilanovic. In Podgorica heeft minister de Hoop Scheffer een werkdiner met de Montenegrijnse premier Djukanovic en minister van Buitenlandse Zaken Burzan.

Tijdens zijn bezoek aan Pristina op 23 april heeft de minister ontmoetingen met vertegenwoordigers van de VN-administratie, het Kosovaarse leiderschap, inclusief president Rugova en premier Rexhepi, en vertegenwoordigers van politieke partijen. De minister gaat daarna naar de politieschool in Kosovo, een belangrijk onderdeel van de OVSE inspanningen om een professionele politiemacht te trainen, die werkt op grond van democratische uitgangspunt. Inmiddels zijn daar meer dan 5500 politiemensen opgeleid.

De Minister zal tijdens zijn twee-daagse bezoek ook kennis maken met maatschappelijke groeperingen, OVSE staf en vertegenwoordigers van media, het parlement en niet-goevernementele organisaties.

===