Korps: Groningen, plaats: Diverse 18-04-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen (middageditie) Vrijdagmiddag 18 april 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: overlastveroorzakers in portiek
Een Groninger en Duitse (in verband met de bloemetjesmarkt) agent stuitten bij een surveillanceronde vrijdagochtend op twee mannen (35 en 39 jaar uit Groningen) die overlast veroorzaakten. De mannen hielden zich zonder redelijk doel op in een portiek aan de Nieuwstad en werden aangesproken. De 39-jarige man werd direct opstandig en begon zich te verzetten. Hij werd aangehouden en wilde aanvankelijk niet zijn personalia geven. Verder bleek de man in het bezit van een fiets waarvan de herkomst niet duidelijk was. Beide mannen kregen op het bureau een overlastbon en de 39-jarige een proces-verbaal voor verzet en heling van de fiets.

Groningen: bloemetjesmarkt in centrum zonder problemen verlopen De jaarlijkse bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag in de binnenstad is voor de politie zonder noemenswaardige problemen verlopen. Wel was er meer verkeersdruk op de A7 vanuit de richting Hoogezand. Het verkeer werd vanaf de afslag Euvelgunne de weg afgeleid naar de daarvoor bestemde parkeerplaatsen op onder meer het industrieterrein Eemspoort. De parkeerfaciliteiten bleken een voldoende capaciteit te hebben. Andere jaren was de drukte op de A7 rond 13.00 uur over het hoogtepunt heen, dit jaar duurde de drukte tot ongeveer 15.00 uur. Bij de politie kwamen geen meldingen van zakkenrollen of overlast binnen. In totaal hielden 20 politiemensen te voet en te paard, geassisteerd door vier politieagenten uit Oldenburg, met twaalf stadswachten toezicht in het centrum. Voor de verkeersbegeleiding werden meerdere motorrijders ingezet.

Zuidhorn: preventieactie gestolen fietsen
De politie van de basiseenheid Zuidhorn start dinsdag 22 april 2003 een preventieactie in verband met gestolen fietsen. Uit cijfers blijkt, dat de aangiftes van fietsdiefstallen vorig jaar bijna verdubbeld zijn ten opzichte van voorgaande jaren (93 in Zuidhorn, 37 in Winsum en 21 in De Marne). Het werkelijk aantal gestolen fietsen ligt aanmerkelijk hoger, omdat de aangiftebereidheid erg laag is. Binnen de raadscommissies van de onderscheidene gemeenten is dit probleem nadrukkelijk aan de orde geweest en de afspraak gemaakt, dat de politie preventieactiviteiten zal opstarten. Voorkomen is beter dan genezen en de pakkans van daders van fietsdiefstallen is vaak laag, zeker waar eigenaren geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen om diefstal tegen te gaan. Daarom wordt naast een graveeractie, waarbij de postcode in het frame wordt gezet, tevens folders uitgedeeld met diverse tips om fietsdiefstallen te voorkomen. Ook vermeldt de folder een ernstige waarschuwing voor het helen van fietsen, in de regel voor een gering bedrag. De heler maakt immers de steler en zorgt voor instandhouding van de markt voor fietsdiefstallen.

Dinsdagmorgen tussen 8.30 en 11.30 kan iedereen bij het NS-Station in Zuidhorn terecht om de fiets te laten graveren. s Middags wordt de actie tussen 13.00 en 15.30 uur verplaatst naar Grijpskerk bij het NS-Station. Op 9 mei 2003 volgt Winsum en in de maanden daarna Sauwerd, Baflo, Eenrum en Leens. De actie gebeurt in samenwerking met een plaatselijke fietsenmaker.

Uithuizermeeden: meisje gewond door aanrijding
Een 7-jarige meisje uit Uithuizermeeden is vrijdagmiddag gewond geraakt toen ze plotseling vanaf een uitrit aan de Hoofdstraat in haar woonplaats op skeelers de weg opreed en daar werd aangereden door een auto. De 51-jarige automobilist uit Winschoten, die met een snelheid tussen 30 en 40 km/u reed kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Zuidhorn: alcomobilist op de bon
Een 22-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde ging vrijdagmorgen op de bon, nadat hij diverse ernstige verkeersovertredingen had gepleegd en bovendien te veel had gedronken. De man bleek 0,8 promille in zijn bloed te hebben. Hij viel op door zijn rijgedrag. Een agent in burger zag hem voor het eerst in Groningen op de Friesestraatweg waar hij een rij wachtende autos voor de verkeerslichten links voorbij reed om vooraan te staan. Kennelijk duurde het hem te lang want ondanks dat het licht op rood stond reed hij even later toch door en vervolgde zijn weg richting Zuidhorn. Onderweg reed hij met een snelheid van ongeveer 130 tot 140 kilometer per uur, waarbij hij soms totaal op de linker weghelft reed op een gedeelte waar een doorgetrokken streep op de rijbaan stond. Bij Noordhorn moest hij aansluiten achter een rij autos die voor de brug stond te wachten. Dit deed hij niet, maar hij vervolgde zijn weg via het fietspad om vooraan te kunnen staan. Een gewaarschuwde politiepatrouille greep en arresteerde de man. Hij is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Na de alcoholtest en het verhoor kon hij met een flinke bon het bureau weer verlaten. De rechter zal zich vermoedelijk over enige tijd over zijn gedrag buigen.

Veendam: inbraak kledingwinkel
Donderdagnacht is er ingebroken in een kledingzaak aan het Beneden Oosterdiep in Veendam. Vermoedelijk is men via de achterzijde van de zaak binnengekomen via een raam. Uit de zaak is onder meer een rij kleding verdwenen dat aan een kledingrek hing. De politie stelt een nader onderzoek in.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (loaal tarief)