Gemeente Leiden

Het schone compromis

Bedrijvenpark Oostvlietpolder

Publicatiedatum: 18 april 2003

De Oostvlietpolder is voor de gemeente Leiden een belangrijk natuurgebied. De gemeente wil in samenwerking met de Milieudienst West-Holland dan ook alles doen om de natuurwaarden niet verloren te laten gaan bij de bouw van een bedrijvenpark. Daarom is in een vroeg stadium al de hulp ingeroepen van Ecofys, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in duurzame energie. Wethouder Rabbae: Je moet als politiek altijd laveren tussen verschillende belangen. Dit is een schoon compromis geworden tussen economie, ecologie en milieu.

Wat dat schone compromis inhoudt weet onderzoeker Menno Chang als geen ander. Hij heeft het rapport opgesteld dat Ecofys voor de gemeente verzorgd heeft, en is positief over de resultaten. Als er dan toch een bedrijfsterrein moet komen, is dit het beste in zijn soort zegt hij.

In het onderzoek is uitgezocht hoe de CO2-uitstoot van de bedrijven zo laag mogelijk gehouden kan worden. Dit is voor het milieu van belang, omdat CO2-uitstoot het broeikaseffect versterkt. Wereldwijd is dit een groot probleem dat aangepakt moet worden. Leiden wil hierin een goed voorbeeld geven.

Als je slim omgaat met je energieverbruik kun je zorgen dat die schadelijke CO2-uitstoot tot een derde lager is dan in een gewoon bedrijfsterrein legt Menno Chang uit. In de eerste plaats hebben we gekeken naar besparingen in de gebouwen zelf, zoals energiezuinige verlichting. In de tweede plaats hebben we samen met de Milieudienst West-Holland naar de mogelijkheid van windturbines gekeken. Door plaatsing van twee van deze windmolens zorg je al voor veel besparing. Ten derde kun je besparen door efficiënte energieopwekking.

Milieu Oostvlietpolder

Milieu Oostvlietpolder (Foto: Oostvlietpolder)

Zuinige energieopwekking

Elk bedrijf heeft warmte nodig, om het gebouw te verwarmen en voor de verlichting, maar ook voor de processen die in zon bedrijf plaatsvinden. Menno Chang geeft een voorbeeld: Als een bedrijf melk pasteuriseert, is voor die pasteurisatie warmte nodig. Als iedere onderneming nou met zijn eigen keteltje die warmte opwekt is dat heel onvoordelig. Slimmer is om het centraal te regelen.

Voor dit bedrijvenpark heeft Ecofys twee van die centrale manieren onderzocht.

Je zou kunnen zorgen voor een warmtedistributienet met een centrale houtverbranding. Deze zou bijvoorbeeld kunnen werken op snoeihout dat van Staatsbosbeheer afkomstig is. Een andere optie is een combinatie van warmtepompen met seizoensopslag. Stel je voor dat een bedrijf s zomers behoefte heeft aan koeling. De warmte die je dan kwijtraakt kun je in een waterlaag in de grond opslaan, die ongeveer tachtig meter diep zit. Als het bedrijf dan s winters juist warmte nodig heeft, wordt deze weer omhooggepompt. In die waterlaag blijft de warmte ongeveer achttien graden. De warmtepomp werkt vervolgens als een soort omgekeerde koelkast. Dit is een effectieve methode die al in tientallen projecten in Nederland wordt toegepast.

Duurzaam bouwen

Naast deze maatregelen voor energiebesparing wil de gemeente ook extra aandacht besteden aan duurzaam bouwen. De gebouwen moeten bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn. Ook wordt opgelet of er materialen gebruikt worden die voor meerdere functies geschikt zijn, zodat een gebouw niet gesloopt hoeft te worden als bijvoorbeeld het ene bedrijf plaatsmaakt voor het andere. We hebben afgesproken dat hier ook echt controle op komt vertelt Mohamed Rabbae. Op papier maken we de afspraak met aannemers, en in de praktijk controleren ambtenaren of die afspraken ook worden nageleefd. Ik zou de gronduitgifte ook willen koppelen aan de bereidheid van bedrijven om aan dit hele project mee te werken.

Ecologisch gebied

Ondanks de zorg waarmee dit plan opgesteld wordt betekent bebouwing van een groengebied hoe dan ook schade voor het milieu. Ook hiermee wordt door de gemeente rekening gehouden. Door een ecologische zone elders in het gebied, wordt voor compensatie gezorgd voor de broedvogels en andere dieren die er leven.

Ik begrijp de zorgen van de omwonenden heel goed, en ben blij dat burgers zo alert zijn zegt Mohamed Rabbae. Er zijn ruim vijftig inspraakreacties op het voorontwerpbestemmingsplan ontvangen en deze worden momenteel nauwkeurig bekeken. Een aantal van deze reacties zal leiden tot een aanpassing op het plan. Langs het bedrijfsterrein komt een groene strook, die met de tijd compacter zal worden. Het uitzicht wordt dan begrensd door bomen, wat beter is om tegenaan te kijken dan schoorstenen, ook al zijn het CO2-neutrale schoorsteentjes.

Op een koude avond heeft de wethouder door de polder gefietst met een aantal bezorgde burgers. Ik begreep uit hun betogen dat de dieren die het gebied zo verrijken vooral aan de waterkant leven, en niet aan de kant van de A4 vertelt hij hierover. In hun voornaamste leefgebied wordt dus niet gebouwd. In die zin is de bebouwing minder ingrijpend dan men oorspronkelijk vreesde.

Door deze drie punten, energiezuinigheid, duurzaam bouwen en compensatie voor de natuur hoopt de gemeente dat in de toekomst een bedrijvenpark ontstaat dat de schade voor het milieu beperkt houdt en toch voorziet in de economische behoeften van de stad.

Tot en met 2 mei ligt de Energievisie Oostvlietpolder ter inzage bij de gemeente Leiden. De energievisie is het resultaat van het onderzoek van Ecofys naar de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening en een CO2 -neutraal bedrijvenpark in de Oostvlietpolder. U kunt de energievisie inzien bij de bibliotheek van het Stadhuis en van het Stadsbouwhuis of aanschaffen voor een bedrag van EUR 25,-. Ook kunt u deze downloaden vanaf de internetsite www.oostvliet.nl.

Deze pagina is gewijzigd op 18-04-2003