Provincie Limburg

In Limburg minder stagnatie bij stageplaatsen in zorg (106) Landelijk probleem lijkt in Limburg niet aan de orde

Op nationaal niveau blijken er tekorten te ontstaan in het aanbieden van stageplaatsen voor in opleiding zijnde mbo-verpleegkundigen. "In Limburg hebben wij dit tijdig onderkend. Daarom hebben wij, samen met de zorgsector, op tijd een ambitieus plan opgezet. Door extra financiële middelen toe te zeggen is de zorgsector in staat extra begeleiding in te zetten. Zo treedt er minder stagnatie op bij het opleiden van extra verpleegkundigen. Concreet zijn er in de afgelopen vier jaar 1594 extra mensen toegeleid naar de zorg. Eind 2003 zullen dit in totaliteit 2000 extra mensen zijn. Dit bevestigt de stelling 'Regeren is vooruitzien' aldus voor arbeidsmarktbeleid verantwoordelijk gedeputeerde Henk Evers.

Al in 1997 hebben Provinciale Staten, samen met het (nu demissionair) college van Gedeputeerde Staten een vooruitziende blik gehad. Er was sprake van toenemende personeelstekorten binnen de zorgsector. Zeer ambitieus werd gesteld dat er voor eind 2003 minstens tweeduizend extra paar handen aan het bed beschikbaar moesten zijn. De Provincie Limburg heeft voor het realiseren van deze taakstelling een bedrag van 2 miljoen beschikbaar gesteld.

Samen met de (sectorale) stichting 'Zorg aan Zet' is een ambitieus plan ontwikkeld. Belangrijkste element in dit plan vormt het gegeven dat zorginstellingen extra financiële middelen krijgen voor het begeleiden van leerlingen. Verder is in het plan extra aandacht gegeven aan zaken als erkenning van eerder verworven competenties en implementatie van deeltijdonderwijs. Met name deze financiële vergoeding maakt het voor de Limburgse zorginstellingen mogelijk om daadwerkelijk de noodzakelijke begeleiding te geven aan leerlingen. Landelijk lijkt hiermee onvoldoende rekening te zijn gehouden. Zorginstellingen elders in het land blijken hun leerlingen niet of onvoldoende te kunnen begeleiden. Met het groeiend aantal aanmeldingen ontstaat door het gebrek aan begeleiding een tekort aan stageplaatsen. Dat kan er vervolgens weer toe leiden dat er minder mensen dan nodig voor de zorgsector opgeleid kunnen worden. Met als gevolg dat de reeds bestaande krapte in de zorgsector verder zal toenemen.

In Limburg hebben de in het vooruitzicht gestelde financiële middelen ertoe geleid dat tot en met 31 december 2002 er concreet 1594 mensen extra zijn toegeleid naar de zorgsector. De verwachting is gerechtvaardigd dat voor eind 2003 de als taak gestelde 2000 paar extra handen aan het bed ruim zal worden gehaald. 18-4-2003 16:18

Persberichten archief

Klik hier om het persberichten archief 2003 te openen

Klik hier om het persberichten archief 2002 te openen