Gemeente Itteren


NIEUWS Voorzitter Dorpsraad roept iedereen op, om te stappen
18-apr-2003, Trudy Teunissen

Goede avond.

Als voorzitter van de Dorpsraad Itteren, wil ik aan het begin van deze vergadering, de rollen omdraaien.
Al heel lang en heel gedwee, luisteren we naar al Uw plannen en voorlichtingen. Gedurende de talrijke bijeenkomsten die, soms op wel zeer korte termijn, door U werden georganiseerd . Vanavond is de laatste mogelijkheid om in te spreken. Dat willen wij nog eens uitdrukkelijk doen.
Daarom willen wij niet wachten op wat U ons te vertellen hebt, maar is het nodig dat U nog eens goed naar ons, verontrustte burgers, luistert.
Bent U het met onze plannen eens, is Uw vraag in het laatste bulletin. NEE dus .en waarschijnlijk niemand hier.

Itteren is een fantastisch dorp, vriendelijk, rustig en mooi. Wanneer de Maas buiten zn oevers treedt is dat verduveld lastig . En steeds als het water stijgt is dat spannend en dat zal ook wel zo blijven want de 30 cm. die we winnen is niet erg veel. Maar wat ons tijdens, of na de uitvoering van Uw plannen te wachten staat, zijn spanningen die verhuld zijn en daar nog eens bovenop komen. Denkt U daarbij aan: de smalle doorgang die resteert bij Op de Bos, dijken die nog meer te verduren krijgen, verdroging of vernatting van de omgeving,huizen waar scheuren in ontstaan,...de ramp die U aanricht rond Haertelstein.

De historica Barbera Tuchman schreef een boek, de Mars der dwazen waarin ze duidelijk maakt dat we niet schijnen te willen leren van onze fouten.
Van alle kanten worden we momenteel belaagd en dan durft U met al die grove aannamen, in stapels zeer snel geschreven publicaties, ons te garanderen dat deze onderneming veilig is ? Dat is arrogant !! In de uitnodiging van vanavond stelt U, een van de drie hoofddoelen, het winnen van grind op de laatste plaats.
Wij vinden dat Limburg genoeg delfstoffen geleverd heeft, laat onze bodem dan ook verder in takt.
Verdiep de Maas, verbreed hem, haal er een bocht uit .maar blijf weg op plaatsen waar het U alleen om geld gaat en dat is 60 % van het grind wat U zich toeeigent uit de dekgrondbergingen en die dus niets met veiligheid te maken hebben.
Wij vinden als Dorpsraad dat we een daad moeten stellen tegen al dit geweld en voor vanavond is dat: OPSTAPPEN !
Wij, de dorpsraad en eenieder die er ook zo overdenkt, gaan nu naar de dorpsraadkamer in de Aw Sjoal en wie nog met ons wil praten, kan daar naar toe komen.

T.Teunissen