Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-04-2003
Politieberichten 18/03 13.00 t/m 19/03 13.00 uur

Leeuwarden: diefstal uit bedrijfspand
Op vrijdag tussen 08.30 en 12.15 uur is er in een bedrijfspand aan de Schrans een tas gestolen. De tas was in een kantoor achter in het pand neergelegd. In de tas zat een mobiele telefoon, sleutels en een portemonnen met bankbescheiden, identiteitspapieren en enkele tientallen euros. Een 49-jarige inwoonster uit Grouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Een 30-jarige inwoonster uit Leeuwarden is op vrijdag 18 april tussen 12.45 en 13.00 uur beroofd van haar portemonnee terwijl ze op het Zaailand liep. De beurs werd ongemerkt uit haar tas weggenomen. In de beurs zaten onder andere bankpasjes, identiteitspapieren en een rijbewijs. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: diefstal uit auto
Op vrijdag tussen 00.43 en 07.45 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Opgang. Men heeft een radardetector meegenomen. Toegang is verschaft door het raam aan de bestuurderszijde met een steen in te slaan. Aangifte is gedaan door een 40-jarige automobilist uit Drachten.

Akkrum: aanrijding met letsel
Op vrijdagmiddag om 13.30 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden tussen een fiets en een vrachtwagenchauffeur op de Kanadeeskestrjitte. De 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Deventer liep om zijn geparkeerde vrachtwagen heen uit het zicht van de 65-jarige fietster uit Akkrum. De fietster botste daarop tegen de vrachtwagenchauffeur aan. De vrouw kwam ten val en liep letsel aan haar hoofd op. Zij is met de ambulance naar de Tjongerschans in Heerenveen overgebracht.

Sneek: winkeldiefstal
Op vrijdag om 14.15 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een supermarkt aan de Molenkrite. Een 43-jarige inwoner uit Sneek nam enkele blikjes bier en enkele potten groenten mee zsonder te betalen. De verdachte is door de politie aangehouden. Er is proces-verbaal opgemaakt. Aangifte werd gedaan door een 26-jarige inwoner uit Sneek.

Leeuwarden: autoinbraak
Op vrijdag tussen 13.00 en 14.15 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Jeugdweg. Men heeft het linkervoorportierruit vernield. Er werd een radio/cd-speler meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Damwoude: winkeldiefstal
Op vrijdagmiddag om 15.52 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een supermarkt aan de Conradi Veenlandstraat. Een 33-jarige vrouw had vlees, koeken en twee flessen likeur meegenomen zonder te betalen. De verdachte vrouw werd door winkelpersoneel aangehouden waarna ze is overgedragen aan de politie. Nadat er proces-verbaal was opgemaakt, is de vrouw weer in vrijgheid gesteld. Aangifte werd gedaan door een 43-jarige inwoner uit Damwoude.

Heerenveen: winkeldiefstal
Op vrijdag om 16.15 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een schoenenzaak aan de Dracht. Een 40-jarige vrouw uit Tjalleberd werd door winkelpersoneel aangehouden omdat ze een paar kinderschoenen in haar tas had gedaan en zonder te betalen de winkel was uitgelopen. De vrouw is aangehouden door de politie. Nadat proces-verbaal is opgemaakt, is de vrouw weer in vrijheid gesteld.

Heeg: vernieling fietsen
Op vrijdag om 13.30 uur zag een 37-jarige inwoner uit Heeg dat drie jongeren hun boot aanlegden nabij de Jeltesloot. Vervolgens liepen de jongens naar twee fietsen die tegen een hek stonden. Eén van de jongens legde de fietsen op de grond en begon op de achterwielen te springen waardoor de achterwielen ontzet raakten. De getuige uit Heeg belde de politie. De politie arriveerde en de verdachte, een 18-jarige inwoner uit Sneek, bekende de vernielingen te hebben gepleegd. De politie heeft de jongen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt

Appelscha: overtreding visserijwet
Op vrijdag om 14.30 uur trof de politie twee mannen aan die aan het vissen waren aan de Opsterlandse Compagnonsvaart. Een 47-jarige inwoner uit Appelscha viste met drie hengels zonder papieren. Hij kreeg hiervoor proces-verbaal. Een 36-jarige inwoner uit Appelscha was aanhet vissen met twee hengels zonder vergunning. Tevens had hij een vlindermes aan zijn broek hangen. Dit is door de politie in beslag genomen. Ook tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: heling, aanhouding verdachten
Op vrijdagavond om 20.20 uur kreeg de politie een melding dat er aan de Appelstraat achter een woning zes fietsen werden ingeladen in een bestelauto. Op de Drachtsterweg gaf de politie het stopteken aan de bestelauto. In de auto zaten twee mannen, een 40-jarige en een 49-jarige inwoner uit Opende. De mannen verklaarden de fietsen zojuist te hebben gekocht van een 29-jarige man in de Boomgaardstraat. De politie die de zaak niet vertrouwde, heeft daarop de beide mannen aagehouden. De 29-jarige man waar de fietsen gekocht waren, is later op de avond door de politie aangehouden in zijn woning terzake heling. Uit onderzoek bleek dat alle fietsen gestolen waren. In de woning van de man werden verder nog een gestolen fiets en een bromfiets aangetroffen. De politie heeft de gestolen goederen in beslag genomen.

Nijeberkoop: slootbrand
Op vrijdagmiddag om 16.40 uur kreeg de politie een melding dat er een slootbrand was aan de Bovenweg. Een 56-jarige inwoner uit Nijberkoop was bezig met het afbranden van de slootkanten in een weiland. De slootkant was over de gehele lengte van het weiland afgebrand. De politie heeft tegen de man proces-verbaal opgemaakt omdat het onverantwoordelijk is om tijdens extreme droogte en het mogelijk broeden van vogels een brand te maken. Het vuur is door de verdachte zelf gedoofd.

Drachten: bezit traangas, aanhouding verdachte
Op vrijdagavond op omstreeks 20.00 uur werd de politie op de kermis op het Kiryat Onoplein door verschillende mensen aangesproken dat ze bespoten waren met traangas. Een melder kon de polie aanwijzen wie met het traangas had gespoten. De politie betrapte de verdachte die in de botsautos zat op heterdaad toen hij het busje traangas te voorschijn haalde en opnieuw iemand met traangas bespoot. De jongen ontsnapte uit de botsautos waarna de politie samen met kermisgangers de achtervolging inzette. Een 19-jarige jongen uit Drachten kon de verdachte jongen vast pakken en overdragen aan de politie. De verdachte, een 15-jarige inwoner uit Haulerwijk, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Ureterp: storten huishoudeljk afval
Op vrijdagmiddag om 16.50 uur zag de politie op de Skieppeleane een verdachte man die witte plastic zakken aan het legen was met afval. In de zakken zaten boombladeren. De politie heeft tegen de man, een 53-jarige inwoner uit Ureterp, proces-verbaal opgemaakt.

Drogeham: oeverbrand
Op vrijdag om 16.00 uur kreeg de politie een melding dat er een oeverbrand was aan de zuidelijke oever van het Knillisdjip. De oever stond over enkele honderden meters in brand. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand snel onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Drachten: diefstal auto
Op vrijdag tussen 18.30 en 23.30 uur is een auto die geparkeerd stond aan de Roef, gestolen. Het betreft een zwarte Nissan Sunny uit 1991 met het kenteken SHSL12. Het Chassis nummer is JN1EGAN14U0001038. Aangifte werd gedaan door een 21-jarige inwoner uit Drachten.

Harlingen: rijden onder invloed
Op vrijdagavond om 23.45 uur zag de politie een personenauto zonder richting aan te geven over de Stationsweg rijden. Vervolgens reed hij twijfelachtig verder op de Groen van Prinsterstraat en stopte even verder in de straat. De politie heeft de automobilist meegenomen naar het bureau voor een blaastest. Uit de test bleek dat de man, een 54-jarige inwoner uit Harlingen, onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 555 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van vijf uren opgelegd. Er is proces-verbaal opgemaakt. Op de Noorderhaven hield de politie een 29-jarige automobilist uit Kimswerd staande. Ook hij werd meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. De automobilist blies 1060 ug/l en ook zijn rijbewijs wordt ingevorderd.

Franeker: rijden onder invloed
Op vrijdag omstreeks 23.55 uur zag de politie een automobilist op de Burg. J. Dijkstraweg rijden. De automobilist, een 50-jarige inwoner uit Sexbierum, reed onder invloed van alcohol. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Hij blies 690 ug/l waarna zijn rijbewijs is ingevorderd.

Makkum: agressieve man
Op vrijdag omstreeks 23.00 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij voor een horeca gelegenheid op de Markt. De eigenaar van de horecagelegenheid, een 36-jarige inwoner uit Wons, had een vervelende klant uit de zaak gezet. Toen de man buiten was, werd hij zeer agressief en begon een 29-jarige inwoner uit Makkum te slaan. De 29-jarige man liep een blauw oog op en zijn t-shirt scheurde. De politie besloot de verdachte aan te houden. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding en gedroeg zich wederom agressief. De politie heeft de man ingesloten in het politiebureau.

Sneek: vernieling ruit
Op zaterdag om 02.55 uur kreeg de politie een melding dat een man een raam had vernield aan een woning aan de 1e Oosterkade. De melder, een 52-jarige omwonende, had gezien dat de man nadat hij het raampje had vernield de woning was binnengegaan. De politie drong de woning binnen en trof liggend op de bank de verdachte aan. De politie heeft de verdachte, een 44-jarige inwoner uit Leeuwarden, aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De bewoner, een 78-jarige man, sliep tijdens het voorval.

Fryslân: snelheidsovertredingen
Op vrijdag om 15.35 uur heeft de politie het rijbewijs van een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De man reed op de Rijksweg 31 ter hoogte van Heerenveen met 175 kilometer per uur waar 120 is toegestaan. Een 21-jarige automobilist uit Twijzelerheide reed op vrijdagavond om 21.05 uur over de Rijksstraatweg Tysjerk met 135 kilomter per uur waar 70 is toegestaan. Ter hoogte van Hurdegaryp reed de man 154 waar 100 is toegestaan. Ook zijn rijbewijs is in beslag genomen. De politie heeft op vrijdagavond om 20.40 uur op de Rijksweg A7 ter hoogte van Joure een 33-jarige motorrijder uit Oudendijk staande gehouden. De motorrijder reed met een snelheid van 175 kilometer per uur waar 120 is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Op de Rijksweg A7 ter hoogte van Beetsterzwaag is een 40-jarige automobilist uit Vorden staande gehouden. De man reed 174 kilometer per uur. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272