Ingezonden persbericht


Byrne en Vantournhout winnen 2e baanwedstrijd in Genemuiden

Genemuiden, 19 april 2003 - De Australiër Michael Byrne en de Belgische Britta Vantournhout hebben zaterdag in Genemuiden alle onderdelen gewonnen in de tweede wedstrijd in de baancompetitie senioren. Byrne zegevierde bij de mannen A- en B-rijders in de 500 en 1500 meter en de 10 km puntenkoers. Arjan Smit werd op alle drie afstanden tweede. Vlaming Kenny Pierloot werd eindigde als derde in het dagklassement (4e, 3e en 4e).

Bij de vrouwen domineerde Vantournhout de 500 en 1500 meter en 5 km puntenkoers. Tijn Ponjee uit Utrecht werd driemaal tweede, Elma de Vries uit Haule driemaal derde. In de 5 km puntenkoers namen de Vantournhout en Ponjee na enkele ronden voorsprong en stonden die niet meer af.

In de 10 km puntenkoers van de mannen ging Michael Byrne aanvankelijk aan de leiding, totdat Arjan Smit demarreerde. Rondenlang pakte Smit de meeste punten, totdat Byrne, Ingmar Berga uit Hoogeveen en Pierloot zich bij hem voegden. De laatste zakte terug in het peloton, maar Smit, Byrne en Berga namen een ronde voorsprong op de 270-meterbaan, waar 9 t/m 12 juli het EK jeugd wordt verreden. Berga finishte als vierde in het dagklassement (9e, 5e en 3e).

Dimitri Deboel uit België werd respectievelijk 5e, 9e en 11e en gaat nog aan de leiding in het tussenklassement na twee wedstrijden. Deboel won vorige week het dagklassement in de eerste baanwedstrijd in Medemblik, waar Smit en Byrne afwezig waren. Smit was vorige week deelnemer in een Grand Prix-wedstrijd in Seoel, Korea, evenals de Australiër Byrne die afgelopen dinsdag in Nederland aankwam.

Byrne blijft drie maanden. De 28-jarige uit Melbourne, driemaal winnaar van brons op een WK, wil uitgebreid kennismaken met het Nederlandse wedstrijdcircuit. Daarna hoopt hij zich via het Australisch kampioenschap te plaatsen voor het WK. Byrne maakt deel uit van de ploeg Bont International met landgenoot Shaun Thompson, die vorig jaar al indruk maakte in Nederlandse wedstrijden maar nu nog herstellend is van ziekte, en de Belgen Sander Armee, Tim Vanlancker en Glenn Focke.

De derde baanwedstrijd voor de senioren is zaterdag 3 mei in Purmerend.

Meer info: http://www.skatebond.nl

SBN (Karin Verhoef), 19-04-2003

Skatebond Nederland