Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Assen 20-04-2003
Persbericht natuurbrand Schoonoord
Perspiket door Ron Reinds 06-52528707

Natuurbrand

SCHOONOORD Bij een brand op een natuurterrein (heide) aan de Tramstraat, gelegen achter het Openluchtmuseum Ellert & Brammert, brandde het vanmiddag over een oppervlakte van ongeveer 6 hectare. Brandweerkorpsen van Sleen, Zweeloo en Schoonoord bestreden de brand. Na de brand meldde een moeder zich op het politiebureau en deelde mede dat haar 11-jarig zoontje de brand samen met zijn 11-jarig vriendje met behulp van een aansteker had aangestoken.

Kinderen onder de 12 jaar die een licht strafbaar feit plegen, komen bij Bureau HALT in aanmerking voor een korte opvoedende taak. Als hun ouders daarmee instemmen tenminste.

Deze zogenaamde STOP-reactie is geen wettelijke straf. De kinderen krijgen dus ook geen strafblad. De STOP-reactie is bedoeld om kinderen duidelijk te maken dat crimineel gedrag ontoelaatbaar is. Dat gebeurt via gesprekken, spellen en opstellen, die bij elkaar maximaal 10 uur mogen duren. Ook moeten kinderen hun excuses aanbieden aan degenen die zij hebben benadeeld. Het is niet de bedoeling dat de kinderen werk moeten uitvoeren of de schade die zij hebben aangericht moeten herstellen.

Politiemensen stellen de ouders van het strafbare kind voor het kind te laten meedoen aan een STOP-taak. Ook kinderen die ontkennen dat zij schuldig zijn kunnen, als hun ouders dat willen, in aanmerking komen voor een STOP-reactie.

De strafbare feiten die kunnen leiden tot een STOP-reactie zijn:
* vernieling

* vuurtje stoken

* stelen

* baldadigheid en

* bezit van (illegaal) vuurwerk.

Kinderen die zwaardere feiten hebben begaan, komen niet in aanmerking voor STOP.