Ingezonden persbericht

Persbericht d.d. 7 april 2003
Pasen en meivakantie: Extra aandacht voor de tijger in het kader van de Europese dierentuinen-campagne

In de periode van 20 april (eerste Paasdag) tot en met 4 mei is er in Safari Beekse Bergen extra aandacht voor tijgers. De EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) heeft dit jaar deze diersoort uitgekozen voor hun gezamenlijke natuurbehoud-campagne. Er vinden een aantal activiteiten plaats. Rondom het tijgerverblijf is extra informatie te vinden over de bedreiging van tijgers. Daarnaast kunnen kinderen zich laten schminken als tijger. De kleine vergoeding die hiervoor gevraagd wordt, komt ten goede aan de bescherming van de tijgers. Ook de ontdekkingsreizigers Dr. Livingstone en Stanley besteden aandacht aan de tijgers (op 20 en 21 april en in de periode 26 april t/m 4 mei). Zij maken met de kinderen een grote vlag om de campagne te promoten. Tenslotte verkoopt de Stichting Vrienden van Safari mooie souvenirs waarvan de opbrengst ook weer voor natuurbescherming is. Eén verkoop-item verdient daarbij speciale aandacht: een shirt van PSV, met daarop een support-tekst van de selectie en handtekeningen van enkele spelers. Dit shirt zal door de spelers worden aangeboden bij de start van de tijger-campagne in het park op 9 april aanstaande. Het wordt op basis van intekening verkocht aan de hoogste bieder.

De Tijgercampagne van de EAZA heeft als doel bekendheid te geven aan, én ¤ 250.000 in te zamelen voor, verschillende tijgerprojecten in India, Rusland en Indonesië. De tijger is één van de diersoorten die het slachtoffer van commerciële en milieubedreigende ontwikkelingen is. Eén van de bedreigingen is de verkleining van het leefgebied, net als stroperij, jacht en bosbranden. De wereldpopulatie tijgers is de afgelopen eeuw afgenomen van 100.000 tot 5.000.

In Safari Beekse Bergen leeft op dit moment een Siberische tijger. De tijger is de grootste katachtige. De Siberische tijger is de meest voorkomende ondersoort van de tijgers. Ze leven solitair en in dicht begroeide gebieden. Ze jagen op grote prooien zoals herten en wilde zwijnen. Het is één van de weinige katachtigen die van water houdt. In het park is dan ook vaak een zwemmende tijger te zien.

Safari Beekse Bergen park is in de maanden april en mei dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen ¤ 12,- p.p en volwassenen betalen ¤ 13,50 p.p.