NIERSTICHTING NEDERLAND

Nierstichting start opsporing verzocht

Preventie van nierschade bij jonge kinderen met urineweginfecties

22 april 2003, Bussum - Opsporing verzocht, zo heet het nieuwe meerjarenprogramma van de Nierstichting. Het richt zich op de preventie van nierschade bij jonge kinderen met urineweginfecties. De Nierstichting wil met het programma de opsporing en behandeling van urineweginfecties bij jonge kinderen bevorderen om eventuele nierschade te voorkomen. Het uiteindelijk doel is te zorgen dat er minder mensen aan de dialyse komen. Opsporing verzocht richt zich in eerste instantie op artsen. Daarnaast gaat de Nierstichting voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor ouders van jonge kinderen, gericht op herkenning van urineweginfecties. Een snelle, goede diagnose en een adequate behandeling van urineweginfecties kan het leed bij kinderen én ouders beperken, en in de toekomst wellicht het aantal mensen met nierfalen verminderen.

De Nierstichting bestaat dit jaar 35 jaar en heeft zich tot nu toe voornamelijk bezig gehouden met het verbeteren van de dialysebehandeling. Nu gaat ze zich ook richten op het beperken van het aantal dialyse-afhankelijke nierpatiënten. Het voorkómen van nierziekten krijgt de komende jaren daarom extra aandacht, te beginnen met het programma Opsporing verzocht. Aangeboren afwijkingen van de urinewegen en urineweginfecties op jeugdige leeftijd kunnen belangrijke oorzaken zijn van het ontstaan van nierschade bij jonge kinderen. Het is daarom belangrijk dat urineweginfecties snel herkend en behandeld worden. Onderzoek in Zweden toont aan dat daar nierschade, als gevolg van herhaalde urineweginfecties op jonge leeftijd, niet meer voorkomt. Zweedse artsen zijn zeer alert op het herkennen van urineweginfecties bij jonge kinderen. Van de kinderen met een geconstateerde urineweginfectie, bleek 30% aan de aangeboren afwijking reflux te lijden (hierbij functioneert het sluitmechanisme tussen blaas en urineleider niet goed waardoor urine terugstroomt naar de nier). Reflux vergroot de kans op urineweginfecties en daarmee de kans op nierschade.

Voorlichting
Bewustmaking speelt een belangrijke rol in het meerjarenprogramma Opsporing verzocht. Een huisarts moet zich bewust zijn dat bij aspecifieke klachten - zoals slecht groeien, spugen, afvallen en stuipen - een urineweginfectie de oorzaak kan zijn. Vervolgens is het stellen van de goede diagnose belangrijk voor het geven van een adequate behandeling. Daarom gaat de Nierstichting een studie verrichten naar het huidige gedrag van huisartsen op het gebied van herkenning van de symptomen, het stellen van de diagnose, de doorverwijzing en de behandeling van urineweginfecties. Op basis van de uitkomsten van de studie worden maatregelen geformuleerd voor huisartspraktijken om de herkenning en de juiste behandeling te bevorderen. Daarnaast zal de Nierstichting voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor ouders van jonge kinderen, gericht op herkenning van urineweginfecties. Naast voorlichting maakt wetenschappelijk onderzoek deel uit van het actieprogramma Opsporing verzocht. De Nierstichting zal onderzoek laten verrichten naar nieuwe diagnostische methodes, die op termijn de diagnose kunnen versnellen en vereenvoudigen en de betrouwbaarheid verhogen. Daarnaast zal klinisch onderzoek worden verricht naar verschillende behandelmethodes, om uiteindelijk te komen tot een goede eenduidige behandeling.

Veel bereikt in 35 jaar
De Nierstichting in 1968 opgericht met als doel de dialysebehandeling te verbeteren en de capaciteit ervan te vergroten. Dankzij de beroepsmatige én vrijwillige inzet van talloze mensen heeft ze inmiddels veel bereikt. Zo is het aantal dialysestations uitgebreid, zijn er extra verpleegkundigen en hebben nieuwe behandelmethoden geleid tot aanzienlijke verbeteringen voor dialyserende nierpatiënten. Maar aangezien dialyse een zeer intensieve en belastende behandeling blijft, wil de Nierstichting meer doen om deze behandeling te voorkomen.
Daarom richt de Nierstichting zich de komende jaren nog meer op het bevorderen van orgaandonatie en de preventie van nierziekten. Wie meer wil weten over de activiteiten van de Nierstichting en/of een bijdrage wil leveren, kijkt op www.nierstichting.nl of belt 035 697 8050.

Noot voor de redactie,