Provincie Utrecht

Persbericht

Winnaars prijsvraag multifunctionele bibliotheek bekend gemaakt

17-4-2003
Op dinsdag 22 april maakt de provincie Utrecht bekend welke gemeenten in aanmerking komen voor een bijdrage in het haalbaarheidsonderzoek naar de multifunctionele bibliotheek.

Een van de tien projecten op de provinciale Agenda 2010 is het project 'Ureka! Utrechtse poort tot kennis'. Er wordt al enige tijd gewerkt aan de vernieuwing van de bibliotheken in Utrecht. Met het project Ureka! wil ze investeren in de ondersteuning van dienstverlening door bibliotheken. Die moeten voor een breed publiek een open poort tot kennis worden. Dat vergt onder meer aanpassingen in technologische infrastructuur en fysieke voorzieningen in de bibliotheken. Een belangrijke ontwikkeling in de modernisering is de vorming van multifunctionele bibliotheken. Een multifunctionele bibliotheek herbergt niet alleen boekenkasten en een uitleenbalie, maar vormt een lokaal trefpunt én centraal informatieloket. Daarmee vervult de nieuwe bibliotheek een maatschappelijke rol.

Om de ontwikkeling van hoogwaardige, multifunctionele bibliotheken te stimuleren schreef de provincie in januari een prijsvraag uit. Ze nodigde alle gemeenten en bibliotheken uit om voorstellen in te dienen voor een multifunctionele bibliotheek. De beste voorstellen komen in aanmerking voor een provinciale bijdrage om de haalbaarheid te onderzoeken. Er kwamen in totaal twaalf voorstellen binnen bij de provincie. Alle voorstellen zijn beoordeeld op vijf criteria:
- welke partijen doen er mee naast de gemeente en de bibliotheek?
- in welk stadium verkeert de samenwerking: is er sprake van een intentie tot samenwerking of is het project al in volle uitvoering?
- is er al geld gereserveerd voor de onderzoeksfase of voor de gehele projectontwikkeling?

- bedient de multifunctionele bibliotheek een lokaal of regionaal verzorgingsgebied?

- hoe vernieuwend is het voorstel, welk uitstralingseffect heeft het?
Na vergelijking van alle voorstellen heeft de provincie nu een keuze gemaakt. Op dinsdag 22 april aanstaande om 15.00 uur zullen de projectgedeputeerden Kallen en Rombouts bekend maken welke gemeenten in aanmerking komen voor een bijdrage voor het haalbaarheidsonderzoek. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek besluit de provincie of ze bereid is geld uit te trekken voor de bouw van zo'n voorziening.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl