Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Supermarkten!
22-04-2003

Op 15 april jongstleden is een principeakkoord bereikt over de nieuwe CAO voor werknemers in de supermarkten. De CAO zal één jaar gelden, tot 1 april 2004.

Een heel belangrijk akkoord, omdat over een aantal onderwerpen drie jaar is onderhandeld. Tot op het laatste moment is het uitermate spannend geweest, maar uiteindelijk zijn de werkgevers toch overstag gegaan. Dit kostte de nodige moeite, want dit is een duur akkoord voor werkgevers. Maar het was wel nu of nooit.

Binnenkort ontvangen onze leden een uitgebreide versie met alle details en kunnen zij hun mening over het akkoord geven. Hieronder is een opsomming gegeven van de hoofdlijnen van het akkoord:
* Loonontwikkeling
Per 1 januari 2004 ontvangt u een salarisverhoging van 2,5%. Dit is het maximale percentage dat dit jaar afgesproken kon worden, in verband met het najaarsakkoord tussen kabinet en sociale partners.


* Nieuwe pensioenregeling
Na drie jaar onderhandelen wordt per 1 januari 2004 een nieuwe vroeg- en ouderdomspensioenregeling ingevoerd. Hieraan gekoppeld is een VUT-overgangsregeling en een garantieregeling voor alle werknemers die per 31 december 2003 in dienst zijn en dat blijven tot hun vroegpensioendatum. Werknemers geboren vóór 1946 gaan met 60 jaar en 80% via de VUT-overgangsregeling in de vroegpensioenregeling. In de uitgebreide versie van het akkoord ontvangt u een overzicht van de andere leeftijden en uittredingsdata.
De premieverdeling leidt ertoe dat zowel werkgevers als werknemers een hogere premie moeten gaan betalen. U als werknemer krijgt daar echter veel voor terug. De premie voor werkgevers is veel hoger dan die voor werknemers.
(Let op, Laurus en Albert Heijn kennen eigen regelingen, die blijven gelden!!)


* Functiewaardering
Ook hier is heel lang over gesproken. Alle functies die in supermarkten en distributiecentra voorkomen zijn opnieuw beschreven en in een logische volgorde gezet. Dat systeem noemen wij functiewaardering. Ook zijn er in het salarissysteem reparaties aangebracht. Bijvoorbeeld werknemers in schaal 3, die zullen er iets extra op vooruit gaan. Het geheel zorgt er in ieder geval voor dat er duidelijkheid en eerlijkheid wordt toegepast. U wordt ingedeeld in een functie die u ook daadwerkelijk uitvoert. Niemand zal er overigens in salaris op achteruit kunnen gaan. Hiervoor zijn sluitende garanties over afgesproken.

Vanzelfsprekend zijn er nog vele vragen naar aanleiding van bovenstaande. Binnenkort ontvangt u een uitgebreide toelichting op het akkoord.

CNV Dienstenbond is tevreden. Er is een kwaliteitslag gemaakt met de CAO, in combinatie met een loonsverhoging die naar de huidige afspraken maximaal is. Binnenkort ontvangt u verder informatie.

Lid worden
Bent u al lid? Is uw collega al lid?
Word nu lid!

Vragen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Leloux, tel (023)5651052.