PERSBERICHT - 2003-04-22

Mooi weer zorgt voor Paaspiek in toeristisch Nederland

Het mooie voorjaarsweer en het feit dat het Paasweekend dit jaar laat viel, hebben er voor gezorgd dat Pasen 2003 toeristisch een topweekend is geworden. Volgens Toerisme Recreatie Nederland (TRN) zijn er 500.000 Nederlanders in eigen land op vakantie gegaan en hebben 875.000 buitenlandse vakantiegangers ons land bezocht.

De hoge voorjaarstemperatuur had tot gevolg dat de Nederlander er massaal een of meer keren op uit ging. Een voorzichtige schatting gaat ervan uit dat tijdens de Paasdagen zon 15 miljoen dagtochtjes zijn gemaakt. De kust, attractieparken en de evenementen waren populair.

Veel vakantiegangers uit nabuurlanden
Volgens TRN zijn in totaal ruim 875.000 buitenlanders in ons land tijdens de Pasen op vakantie gegaan. Dit zijn 50.000 meer buitenlandse gasten dan verwacht (825.000). De afgelopen jaren lag het gemiddelde buitenlandse paasbezoek rond de 875.000, in 2002 waren het er 900.000. De relatief geringe daling ten opzichte van vorig jaar heeft te maken met de economische situatie en de onrust in de wereld.

De buitenlandse gasten kwamen met name uit Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Zij gingen veelal naar de Wadden, Zeeland, Gelderland en Overijssel. Opvallend was dat er ook veel bezoekers waren uit Azië (vooral in de Keukenhof, Madurodam en Giethoorn) en Amerika (in Amsterdam en Delft). Een aantal hogere sterrenhotels in Amsterdam heeft met speciale last-minute aanbiedingen een groot aantal toeristen weten te trekken.

Eigen land populair
Het aantal Nederlanders dat in eigen land enkele dagen op vakantie is geweest lag zoals verwacht - op 500.000. Dit zijn 100.000 meer dan vorig jaar. Dat komt met name omdat Pasen dit jaar laat valt, waardoor het weer doorgaans beter is.

Het overwegend mooie weer tijdens de afgelopen Paasdagen maakte dat vele landgenoten op het allerlaatste moment besloten er op uit te gaan. Veel mensen gingen op de bonnefooi en meldden zich bij de VVVs en bij de diverse bungalowparken, campings en hotels. Opvallend was dat het aantal Nederlanders op de campings en in de bungalowparken hoger was dan voorgaande jaren. Zoals verwacht gingen zon 250.000 Nederlanders naar het buitenland.

Topdrukte voor attracties
Pasen is van oudsher een weekend waarop families gezamenlijk erop uit gaan. Bij de dagtoeristen waren vooral de attractieparken en de kust favoriet. Uitschieters daarbij waren de Efteling (5% hoger dan vorig jaar met o.a. zandsculpturen en de Paashaas actie), Slagharen (15% meer bezoekers door o.a. de nieuwe attracties Free Fall en Sunny Beach) en de Keukenhof (ruim 70.000 bezoekers).

Madurodam scoorde hoog, omdat veel bezoekers het strand met deze attractie combineerden. Het Avonturenpark Hellendoorn spreekt van een droomstart van het seizoen, en het Dolfinarium concludeert dat het het beste Paasweekend van de afgelopen vijf jaar is. Duinrell heeft 9% meer bezoekers dan vorig jaar (opvallend is het grotere aantal Nederlandse bezoekers), 25% meer overnachtingen in Duingalows en 12% meer campinggasten.

Ook dierenparken als Blijdorp, Dierenpark Amersfoort en Burgers Zoo kregen veel bezoek. Pasen (vroeg of laat) is traditioneel het begin van het toeristisch seizoen, omdat vrijwel alle attractieparken hun poorten openen.

Opvallend
De dagtoeristen konden ook genieten van de vele evenementen. Uitschieters daarbij waren de Amstel Gold Race in Maastricht en Paaspop in Schijndel. Opvallend was dat in het Nationale Park de Hoge Veluwe veel Italianen met campers waren. Het museum Kröller Müller heeft 30% meer bezoekers dan vorig jaar tijdens de Pasen, met name door de tentoonstelling VanGogh 150 jaar.