Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van stichting natuur en milieu en vno-ncw

Persbericht

Utrecht, 22 april 2003

Problemen met wetgeving beschermde soorten kunnen worden opgelost

Problemen die ondernemers ondervinden met de wetgeving voor beschermde dieren en planten kunnen vaak bevredigend worden opgelost. Een groot aantal ondernemersorganisaties en natuurbeschermingsorganisaties*) hebben minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aanbevelingen gedaan om de uitvoeringspraktijk van de soortenbescherming te verbeteren.

De aanwezigheid van beschermde dieren en planten kan bouwplannen of bedrijfsvoering van ondernemers in de weg staan. De belangen van soortenbescherming en economie zijn niet altijd te verenigen. De tegenstellingen worden echter te vaak onnodig scherp gesteld. Polarisatie geeft onnodige kosten en vertragingen voor het bedrijfsleven en zet de soortenbescherming ten onrechte in een negatief daglicht, terwijl dit in de praktijk vaak kan worden voorkomen. Daartoe hebben ondernemers- en natuurbeschermingsorganisaties samen voorstellen opgesteld

Allereerst is het nodig om de condities voor kwetsbare soorten en hun leefomgeving duurzaam in stand te houden en actief te verbeteren; daarvoor zijn meer menskracht en financiën nodig. Met robuustere populaties wordt de noodzaak om elk individueel exemplaar van een soort te beschermen immers minder. Verder dienen ondernemers toegang te krijgen tot goede informatie over de Flora- en faunawet en de gevolgen voor hun bedrijfsactiviteiten, en ook over ecologie en de verspreiding van soorten. Een nieuwe beleidsregel moet wettelijke termen verduidelijken en procedures stroomlijnen. Ten slotte zijn een algemene maatregel van bestuur en een beleidsbrief noodzakelijk voor de vrijstelling van de wettelijke soortenbescherming in het geval dat reguliere bedrijfsactiviteiten in de knel komen door de aanwezigheid van zeer algemeen voorkomende, niet bedreigde soorten.

De organisaties hebben minister Veerman verzocht hun aanbevelingen voortvarend uit te voeren.


*)Vereniging VNO-NCW, Vereniging Natuurmonumenten, Algemeen Verbond Bouwbedrijven (AVBB), Stichting Natuur en Milieu, HISWA Vereniging, Vogelbescherming Nederland, Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP), De Landschappen, Staatsbosbeheer, de 12 Provinciale Milieufederaties, Koninklijk Horeca Nederland, De Vlinderstichting, Vereniging voor Zoogdierstudie en Zoogdierbescherming (VZZ), Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON), European Invertabrate Survey (EIS Nederland), stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON).
Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Gijs Kuneman, Marijke Brunt (privé 030-2316169) VNO-NCW: Roelf van der Kooij, tel. 070-3490167 of 06 512 845 88.

---- --