Gemiva-SVG Groep


Gouda, 22 april 2003
Positieve beeldvorming over mensen met een handicap

Wethouder neemt lesblik in ontvangst

Op 24 april neemt de Goudse wethouder Van Schelven (Onderwijs) het eerste exemplaar van het 'lesblik: positieve beeldvorming over mensen met een handicap' in ontvangst. Basisscholen kunnen het materiaal uit het lesblik gebruiken om hun leerlingen vertrouwd te maken met het feit dat mensen met een handicap deel uitmaken van de samenleving. De overhandiging van het lesblik vindt van 10.30 uur tot 11.30 uur plaats op de Wethouder Luidensschool, Heemraadslag 1 te Gouda. Het lesblik zal vervolgens verspreid worden over 115 scholen in Gouda en dertien randgemeenten.

Ton Muller (ervaringsdeskundige), Anja van Dal (intern begeleider basisschool) en Gerrie Lammé (medewerkster Gemiva-SVG Groep) hebben informatie over mensen met een handicap verzameld en gebundeld. Zij hebben hiervoor aan basisschoolleerlingen gevraagd wat zij graag zouden willen weten over mensen met een handicap.

Meemaken, meebeleven, meedoen
Bij leerlingen blijken vragen te leven, die het beste beantwoord kunnen worden door mensen met een handicap zelf. Daarnaast is het meemaken, meebeleven, meedoen met mensen met een handicap een manier van informeren die zowel leerlingen als leerkrachten aanspreekt.

De scholen willen meewerken aan 'positieve beeldvorming' over mensen met een handicap. Een voorwaarde daarbij is, dat de leerkracht beschikt over goed informatiemateriaal. Een 'lesblik' met daarin de nodige handvatten is noodzakelijk om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Verdere verspreiding
Aan het eind van 2003 bekijkt de projectgroep op welke manier het 'lesblik' gebruikt is en wat de resultaten en wensen voor uitbreiding zijn. Blijkt dat de methode werkt in Gouda en omgeving, dan is het - na de evaluatie aangepaste - 'lesblik' gereed voor verdere verspreiding.

Het lesblik is een initiatief van het Zorgberaad Midden-Holland, een overlegorgaan van onder meer zorgaanbieders, zorgvragers en gemeenten. Het lesblik is gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland.