Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 22 april 2003

Op dinsdag 22 april 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Wijziging gemeenschappelijke regeling RHHR
Het college heeft ingestemd met de wijziging die het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond (RHHR) heeft voorgesteld. De wijziging is nodig in verband met de fusie van de ambulancediensten van de GGD Waterweg Noord, de GGD Zuidhollandse Eilanden en de GGD Rotterdam e.o. De schaalvergroting moet leiden tot een grotere doelmatigheid. Verder heeft het college het ontwerp-raadsvoorstel en raadsbesluit vastgesteld. Het presidium wordtr verzocht het voorstel te agenderen voor de gemeenteraadsvergadering van 12 mei 2003.

Aanpassing tekst onderzoeksrapport De Blinkert Naar aanleiding van de bespreking van het onderzoeksrapport De Blinkert in de raadscommissie Bestuurszaken op 14 april 2003, heeft het college besloten de tekst van het rapport op één passage aan te passen. Het definitieve onderzoeksrapport wordt ter kennisname toegezonden aan de leden van de gemeenteraad.

Tijdelijke subsidieverstrekking jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar Het college heeft het besluit bekrachtigd van het hoofd van de deelsector Welzijn en Educatie om in 2003 648.958,- beschikbaar te stellen aan Thuiszorg De Zellingen voor het basispakket jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar via de Regeling Specifieke Uitkering (RSU).

Voortgang projecten met ISV-bijdragen/(her)verdeling ISV-gelden Voor de projecten die (deels) bekostigd worden uit de zogenaamde ISV-gelden is een stand van zaken overzicht opgesteld. Hieruit blijkt onder meer dat voor een aantal projecten van de lijst met 15 projecten die in 2001 door de raad is vastgesteld, een langere voorbereidingstijd nodig is. Ook is een aantal projecten goedkoper uit te voeren of op andere wijze te financieren. Dit betekent dat een herverdeling van de ISV-gelden kan plaatsvinden. Het college zal de gemeenteraad voorstellen alsnog de volgende projecten te gaan uitvoeren:

- Zelfredzaamheid en sociale cohesie: 454.000,-
- Aandacht specifieke doelgroepen, jeugd en jongeren: 368.000,-
- Studie potentie Hoofdweggebied: 45.000,-
- Structuur en identiteit: deelproject Structuurvisie: 91.000,- Verder is het college ermee akkoord gegaan om voor het project Schollevaar-Oost (staat op lijst van 15 projecten die in 2001 door de raad zijn gehonoreerd) 98.000,- extra beschikbaar te stellen en voor het beleid en monitoring van de ISV-projecten en gelden een bedrag van 48.000,-
Na deze herverdeling blijft er nog een bedrag van ongeveer 700.000,- beschikbaar. Dit bedrag blijft vooralsnog gerserveerd. Over de besteding zal een besluit worden genomen na het bekend worden van het besluit van de EU over de subsidieaanvraag voor het Vuykterrein.

Woningbouwproductie, actualisering februari 2003 Het college heeft de geactualiseerde woningbouwplanning van februari 2003 vastgesteld. Deze nieuwe planning laat een daling zien in de woningbouwproductie ten opzichte van de planning van april 2002. De daling wordt veroorzaakt door marktomstandigheden, procedures voor ruimtelijke ordening en langdurige planprocedures bij herstructurering. Bij de Voorjaarsnota 2003 zullen de budgettaire effecten van de zogenaamde harde plannen (plannen waarvan planning wordt gehaald) in de geactualiseerde woningbouwplanning worden verwerkt. Bij ongewijzigd beleid zal een tekort ontstaan van 722 woningen ten opzichte van de in het Vinex-convenant afgesproken 4.000 woningen. Het college heeft daarom ermee ingestemd om een plan van aanpak op te stellen om een versnelling in de woningbouwproductie te realiseren. Hierbij moet rekening worden gehouden met de Nota van Samenhang, de Nota Herijking en de uitspraken over het steen voor steen-principe en kwalitiet versus kwantiteit. Verder heeft het college besloten dat projecten die in de concept-structuurvisie passen en als het om herontwikkelingen gaat, afzonderlijk aan het college worden voorgelegd te besluitvorming. Het presidium wordt gevraagd het voorstel ter informatie voor te leggen aan de commissie Ruimte.

Deelname bezoek wethouders Keuzenkamp en Moerkerke aan Europese instellingen
Het college is akkoord gegaan met deelname van de wethouders Keuzenkamp en Moerkerke aan het bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg van 23 tot en met 25 september 2003.

Brief bewonersvereniging Bugel, Klaroen en Trompet De bewonersvereniging Bugel, Klaroen en Trompet hebben per brief van 24 juni 2002 aan de raad voorgesteld een woonzorgvoorziening volgens het zogenaamde Humanitasconcept te realiseren ter plekke van de woonvoorziening Moordrecht in Schollevaar. Volgens de bewoners is er sprake van een zorgprobleem in hun wijk. Het college, belast met de afdoening, onderschrijft in haar antwoordbrief het tekort aan zorgvoorzieningen in de wijk en het tekort aan seniorenwoningen in de hele gemeente. Daarom ondersteunt de gemeente in principe alle initiatieven die gericht zijn op verbetering hiervan, zoals het plan voor het woongebouw Bermensteijn. Het voorstel van de bewonersvereniging met betrekking tot Moordrecht zal de gemeente in de beleidsontwikkeling op het gebied van wonen en zorg in gedachte houden. De antwoordbrief is ter informatie gestuurd naar de leden van de commissie Dienstverlening.

Investeringen Isalatheater in verband met arbo-eisen Het college is akkoord gegaan met de brief aan de directie van het Isalatheater over de randvoorwaarden voor de inzet van de beschikbaar gestelde financiële middelen, de hoogte van deze middelen en de toetsingscriteria. De Raad van Commissarissen en de Stichting Aandelenbeheer Isala Theater zijn per brief op de hoogte gesteld van de brief aan de directie van het Isalatheater.

Begroting 2003 van Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel en Stichting Facilitair Bedrijf Capelle aan den IJssel Het college heeft besloten een voorschot op de subsidie over 2003 van 9.000,- over te maken aan de Stichting Facilitair Bedrijf Capelle aan den IJssel. Het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel is hierover per brief geïnformeerd.

Uitgangspunten/richtlijnen begroting 2004
Het college is akkoord gegaan met de uitgangspunten en richtlijnen voor de begrotingssamenstelling 2004 en de meerjarenraming.