Gemeente Dordrecht


---

College stemt in met aangepast voorstel voor Golf en Wonen


Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met een aangepast voorstel voor een 18-holes golfbaan met ca.220 zeer luxe woningen, gelegen tussen de wijken Sterrenburg en Dubbeldam. Het eerdere voorstel voor Golf en Wonen is, als gevolg van de inspraakronde die eerder dit jaar is gehouden, op een aantal punten veranderd.

Het landgoedcomplex in het bovenste deel van het plangebied , dat uit ca. 40 appartementen bestaat, komt verder van de Oudendijk af te liggen. De afstand tussen het landgoed en de Oudendijk wordt nu minimaal 50 tot 65 meter, in plaats van 30 meter. De hoogste bouwdelen van het landgoed komen het verst vanaf de Oudendijk te liggen. Verder bestaat het land-goederencomplex niet langer uit één langgerekt gebouw, maar uit vier kleinere bouwblokken, zodat het minder massief oogt.

Daarnaast stelt het college dat het bosgebied dat aan de westkant van het plangebied komt, een breedte moet hebben van minimaal 100 meter. Alleen dan kan het gebied ecologische en recreatieve waarde krijgen, en biedt het voor plant en dier voldoende ruimte. Ook deze wijziging komt voort uit de inspraakreacties.

De inspraakronde, die in februari en maart is gehouden, ging over de aard en opzet van het plan voor Golf en Wonen, en de aansluiting van het plan op de omgeving. In totaal zijn er 1092 inspraakreacties binnengekomen. Ruim 1000 hebben betrekking op het standaardbezwaarschrift, dat op initiatief van o.a. Eco Dordt in de stad werd verspreid. Veel insprekers trekken nut en noodzaak van het plan in twijfel. Het college kiest echter voor doorgaan met Golf en Wonen, omdat zij meent dat het plan in een groot aantal opzichten winst voor Dordrecht betekent.

In Dordrecht zijn, in vergelijking met andere steden, relatief weinig huizen in de duurdere prijsklasse te vinden, terwijl er juist veel vraag is naar dit soort woningen. Het stadsbestuur wil deze achterstand graag inlopen. De provincie Zuid-Holland heeft, met name vanwege de overtuigende reactie van het Drechtstedenbestuur om de woningenen in het topsegment in Dordrecht te realiseren, per brief laten weten in te kunnen stemmen met de plannen. De provincie vraagt nadrukkelijk een goede relatie te leggen met het naastgelegen Strategisch Groen Project.
Het plan van Dennendael, maar ook de woningbouwprojecten voor de Jager- en Windhondpolder en De Hoven, passen goed in dit streven. Bovendien draagt de komst van een tweede golfbaan bij aan de aantrekkingskracht van de stad.

De Dordtse golfbaan Crayestein aan de Baanhoekweg, in het recreatiege-bied de Hollandse Biesbosch, kan wegens ruimtegebrek niet uitbreiden, ter-wijl de belangstelling voor de golfsport lokaal en regionaal sterk groeiende is. Ook dat is voor het college reden om voor Golf en Wonen te kiezen.

De raadscommissie Ruimte en Economie praat op donderdag 8 mei over het plan voor Golf en Wonen. Alle insprekers ontvangen in de loop van deze week een uitnodiging voor deze vergadering. Het voorstel voor Golf en Wonen komt op 3 juni aan bod in de gemeenteraad. Als de raad instemt met het voorstel, kan daarna begonnen worden met de ontwerpfase, bestaande uit het stedenbouwkundig plan als basis voor het voortontwerp bestemmingsplan.