Stichting Wemos

Politiek café DOOR DE BANK GENOMEN

Wemos, Both ENDS en Novib nodigen u uit deel te nemen aan het politiek café DOOR DE BANK GENOMEN. Deze aflevering van het café gaat over de rol van de private sector in sociale basisvoorzieningen van arme landen.

Voorafgaand van 16.15 - 17.15 uur in Dudok bieden Novib en de NCDO, het nieuwe Social Watch rapport 2003 'the poor and the market' aan Tweede Kamer leden aan.

Plaats Woensdag, 23 april 2003 17.30 -19.00 uur Café Dudok Hofweg 1a Den Haag

Café Dudok bevindt zich tegenover de Tweede Kamer. Bereikbaar vanaf Den Haag CS met tram 3 (halte Centrum) vanaf Den Haag HS met tram 8 of 16 (halte Centrum)

Armoedebestrijding via de markt is een belangrijk thema voor de Wereldbank. De Bank ziet een grote rol voor de private sector bij armoedebestrijding en het vergroten van de toegang tot basisvoorzieningen als drinkwater, energie, gezondheidszorg en onderwijs. Private aanbieders moeten gestimuleerd worden door een beter investeringsklimaat, directe financiële steun en publiekprivate samenwerking.

De Bank wil de private sector inschakelen voor 'sociaal wenselijke doelen' waarbij overheid en bedrijfsleven complementaire functies hebben. Impliciet wordt aangenomen dat de private sector efficiënter is dan de overheid, dat private investeringen de totale beschikbare middelen verhogen en dat consumenten meer keuzevrijheid krijgen. Meer private voorzieningen (voor de rijken) zouden bovendien overheidsbudget voor armen vrijmaken.

Non-profit aanbieders met 'sociale' doelstellingen bereiken de armen vaak goed. De Bank vooronderstelt dit ook voor commerciële aanbieders. De ervaring met publiekprivate samenwerking laat een aantal risico's zien. De Bank bewijst slechts lippendienst aan het verbeteren van de regulering en controle van de private sector. Een verschuiving van middelen naar de private sector kan de financiering van de publieke sector ondermijnen. De introductie van marktwerking in sociale sectoren kan ertoe leiden dat WTO-regels moeten worden nageleefd, die de rechten van bedrijven beter beschermen dan die van consumenten. Verder stuurt de PSD (Private Sector Development), strategie erop aan dat klanten de kostprijs gaan betalen voor voorzieningen. Arme klanten zouden gesubsidiëerd moeten worden, maar dat blijkt in de praktijk heel moeilijk. Het risico is dat sociale basisvoorzieningen nog verder buiten het bereik van de armen komen, precies wat de Bank zegt niet te willen.

Draagt de PSD strategie bij aan een betere toegang van de armen tot sociale basisvoorzieningen? Zo ja, onder welke condities?

Sprekers zijn onder meer: Leon Bijlmakers (ETC), Gyeke Tanon (Ghanese Watercoalitie), Bert Koenders (PvdA) en Farah Karimi (Groen Links).