Gemeente Langedijk


Graafwerk in Hoornse Vaart
23 april 2003

In opdracht van provincie Noord-Holland en in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt momenteel in de oevers van de Hoornse Vaart gegraven. Dit graafwerk maakt deel uit van de Blauwe Loper-plannen in het HAL gebied. Het beoogd resultaat is meer natuurontwikkeling en verhoging van de recreatieve waarde van water en oever. De uitgegraven ruimte biedt tevens meer waterberging voor de regionale boezem, waar de Hoornse Vaart deel van is.

De ecologische herinrichting van de Hoornse Vaart brengt ruimtelijke veranderingen met zich mee. De kade wordt op enkele plaatsen verhoogd, zodat het geheel op NAP-hoogte komt. De oevers worden dieper afgegraven. De vrijkomende grond wordt tevens gebruikt om een dijk te kunnen verleggen. De grond wordt namelijk achter de oude dijk gelegd, om in later stadium als nieuwe dijk te dienen. De oude dijk wordt op termijn weggegraven, zodat buitendijks land ontstaat, dat als natuurrijk oevergebied en waterberging kan dienen.

De natuurontwikkeling komt tevens ten goede aan de mensen die zich per boot langs de oever verplaatsen of aan de noordoever wandelen. Aan water gebonden organismen zullen naar verwachting toenemen in kwantiteit en variatie. Zo wordt ondermeer een toename van visjagers als snoek, driedoornige stekelbaars en gewone baars verwacht. En worden waterzuiverende planten als riet, lisdodde en biezen uitgezet. Dit gebeurt direct na het graafwerk. Ook wordt natuurhooi gezaaid. De soortenrijke vegetatie kan uiteindelijk ook de orchidee doen terugkomen, maar dit duurt minstens drie jaar. Alle bewoners die uitzicht hebben vanuit hun eigen huis op de zuidelijke dijk langs de Hoornse Vaart, vanaf het hekje bij het gemaal, hebben bericht ontvangen over het graafwerk. Hierin staat ondermeer hoe zij in beperkte mate eventuele wensen kunnen aangeven inzake het riet in verband met hun uitzicht. De zuidelijke oever blijft overigens gevrijwaard van ligplaatsen of havens voor boten.