Gemeente Groningen

dinsdag 22 april:
Inspraak Stationsvoorplein afgerond
Het college van B&W heeft vandaag de inspraakreacties op het plan voor het Stationsvoorplein vastgesteld. Het plan is naar aanleiding van de inspraak op een aantal punten aangepast. Wijzigingen in het plan zijn de extra voorzieningen bij de taxistandplaatsen en de bomen die voor KPN-borg blijven staan. In het voorstel zouden die bomen nog verplaatst worden. Veel inspraakreacties hadden betrekking op de verkeerssituatie en de sociale veiligheid van de fietsenstalling. In overleg met externe adviseurs zal vooral de sociale veiligheid tijdens de verdere uitwerking van het Stadsbalkon een belangrijk aandachtspunt zijn.

De aanpassingen in het plan zijn tot stand gekomen na een inspraakavond, schriftelijke reacties en na overleg met diverse belangengroeperingen. De aanpassingen bij de taxistandplaats bestaan uit een schuilmogelijkheid en duidelijke verwijzingen vanaf het station naar de standplaatsen.
Er is een aantal opmerkingen gemaakt over het verkeersplan en dan met name het kruispunt met de Werkmanbrug. Op dit moment is het nog niet mogelijk daar een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Het is wel de wens van het college om dat in de toekomst te realiseren. Maar dat kan alleen als er eerst meer duidelijkheid is over de ontwikkeling van het Kolibri-OV netwerk en de Zuiderzeelijn. In de plannen voor het Stationsgebied staat dan ook al een passerelle getekend die de verbinding moet vormen tussen de voor- en achterzijde van het station. Fasering
Het verkeersontwerp wordt nu voorgelegd aan de Raad. Het ontwerp van het Stadsbalkon is vanwege de complexiteit van de constructie en de daaraan verbonden kosten nog in voorlopige vorm. Momenteel wordt gewerkt aan een aangepast ontwerp. Het college wil echter zo snel mogelijk de situatie op het plein verbeteren, daarom is het nodig het verkeersontwerp nu vast te stellen. Als de Raad heeft ingestemd met het verkeersplan kan er na de zomer gestart worden met de eerste werkzaamheden. De bouw van het plein en de stalling volgt daarna.