FNV

Van: FNV e-Magazine Nieuwsbrief Verzonden: woensdag 23 april 2003 12:26
Aan: Abonnee FNV e-Magazine Nieuwsbrief
Onderwerp: FNV e-Magazine 23 april 2003 ING zet bij CAO in op koopkrachtverlies werknemers

FNV FNV e-Magazine

FNV e-Magazine 23 april 2003 jaargang 4, nummer 16

Economie kwakkelt, minder files

Voor het eerst sinds jaren worden de dagelijkse files minder lang. Dat heeft te maken met de kwakkelende economie en de oplopende werkloosheid, schrijft het blad Intermediair. Maar dat is nog geen reden om allerlei wegenbouwprogramma's en de aanleg van spitsstroken stop te zetten, haasten politici te benadrukken. Vorig jaar stonden er in ons land 1884 files minder dan in 2001. Alle files achter elkaar (104 duizend km) waren toch genoeg voor een rij die 2,5 keer de aarde omspant.

Wat vindt u ervan?

Om de AOW betaalbaar te houden, moet de pensioenleeftijd naar 67 jaar, zegt VNO-NCW.
(_) Ik wil best doorwerken na mijn 65ste (_) Werken tot mijn 65ste is lang genoeg (_) Ik stop liever eerder Stem!

Resultaten

China: 15 procent werknemers heeft beroepsziekte Het China Labour Bulletin houdt een email-actie om het Chinese ministerie van Arbeid te wijzen op het enorme aantal bedrijfsongevallen in het land met dodelijke afloop (110 duizend). Wat meer cijfers: de helft van alle mensen ter wereld met stoflongen woont in China. Per jaar komen er vijftienduizend gevallen bij. Het aantal vergiftigingen op het werk nam vorig jaar met 44 procent toe, vooral in kleine textielfabrieken. In China lijdt 15 procent van alle werknemers aan een beroepsziekte. Stuur een e-mail!

Nederlander kwart van de dag productief
De Nederlander van 18 tot 64 jaar houdt zich gemiddeld een kwart van de dag bezig met productieve activiteiten. De helft van zijn tijd besteedt hij of zij aan niet-productieve zaken.

Nederland handhaaft verbod oplosmiddelen Ook als Europa zijn richtlijn versoepelt, houdt Nederland vast aan het verbod op oplosmiddelen. Dat heeft staatssecretaris Rutte (SZW) gezegd in antwoord op vragen van de SP. De FNV waarschuwde enkele weken geleden dat oplosmiddelen ernstige aandoeningen veroorzaken zoals de gevreesde schildersziekte (OPS). De vakbeweging heeft jaren voor een verbod gestreden.

Het verdriet van België...

Een vreugdekanon om hun huwelijk luister bij te zetten, hadden Stefan (34) en Cindy (21) uit Zoersel (B) besteld. Kanon ontploft, bruidegom overlijdt ter plekke. Eerder verloor Cindy al een geliefde in het verkeer. "Er rust een vloek op mijn bruidsjurk", weent de jonge weduwe. En dan dit 'klein leed' uit eigen land.

Inhoudsopgave van deze editie

ING zet bij CAO in op koopkrachtdaling werknemers FNV schrapt eenderde van personeelsbestand
Worker's Memorial Day 28 april
IVVV klaar voor opbouw vrije Iraakse vakbeweging PPMT en andere nieuwe beroepsziektes

ING zet bij CAO in op koopkrachtdaling werknemers Door de commotie over het plan de beloningen van de topbestuurders bij ING met 60 procent te verhogen, zijn afgelopen vrijdag de CAO-onderhandelingen uitgesteld tot morgen. "ING was bang voor te veel commotie en grote toeloop van de pers", zegt bestuurder Leo Vlek van FNV Bondgenoten. "Onder een dergelijk gesternte is het slecht onderhandelen." De bond gaat een looneis op tafel leggen van 2,5 procent. "Dat is conform het Najaarsakkoord. ING heeft vorig jaar 4,8 miljard winst gemaakt. Dus zo'n loonsverhoging kan er wel af", meent Vlek. "Maar ING komt met een bod dat leidt tot koopkrachtverlies. Dat is voor ons volstrekt onacceptabel." De aandeelhoudersvergadering heeft volgens Vlek niet ingestemd met de verhoging voor de top, althans niet voor dit jaar. "Maar ja, wij werken ook wel eens met voorschotten. En ik kan niet zien wat er allemaal op de rekening van meneer Kist wordt gestort", zegt Vlek. VNO-NCW (werkgevers) wil de gouden handdruk voor topbestuurders via de rechter afschaffen. Volgens FNV-voorzitter De Waal worden daar ook gewone werknemers bij ontslag de dupe van.

FNV schrapt eenderde van personeelsbestand De vakcentrale FNV wil tot 2005 5,2 miljoen euro bezuinigen. Daarmee staan circa 60 van de bijna 180 arbeidsplaatsen op het spel, vooral in de regio. Op 10 juni besluit de Federatieraad over het pakket bezuinigingen.
Het reorganisatieplan is vorige week aan het personeel bekendgemaakt. Kern daarvan is dat de organisatie zich meer concentreert op haar kerntaken en tegelijkertijd flexibeler wordt. Hierbij stellen bestuur en directie een bezuiniging voor van 5,2 miljoen. Die treft vooral de regionale lobby-activiteiten. Daar zouden 29 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Nu heeft de FNV nog zeven kantoren in de regio. Ook wordt kritisch gekeken naar diensten die de vakcentrale nu rechtstreeks levert aan leden van de veertien aangesloten bonden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de populaire belastingservice, die elk jaar 150 duizend tot 200 duizend leden helpt bij hun aangifte. Penningmeester Aad Regeer: "De vakcentrale moet terug naar de kerntaken, zijn politieke functie en coördinerende rol voor de bonden. Als die willen dat wij ook dienstverlenende taken voor hun leden centraal blijven organiseren, moeten ze daarvoor betalen."

Workers Memorial Day 28 april
Per jaar komen wereldwijd meer dan twee miljoen werknemers om het leven als gevolg van een bedrijfsongeval. Het aantal gewonden bedraagt bijna 300 miljoen. De werknemers uit de bouw- en houtnijverheid, de bosbouw niet te vergeten, behoren overal tot de grootste risicogroep. Om de aandacht te vestigen op de vele misstanden heeft de internationale vakbeweging 28 april uitgeroepen tot 'Workers Memorial Day'. Op die dag worden overal in de wereld omgekomen werknemers herdacht en activiteiten georganiseerd om de gezondheid en veiligheid op het werk te bevorderen. Vallen van hoogte is de meest voorkomende oorzaak van dodelijke bedrijfsongevallen (in de EU 1000 per jaar) of verwondingen. Vooral bij kleine bouwbedrijven is het valgevaar het grootst. In Nederland vinden jaarlijks 175 duizend bedrijfsongevallen plaats. In 120 duizend gevallen is spoedeisende hulp in een ziekenhuis vereist. Een kleine 5000 slachtoffers moeten worden opgenomen. Het China Labour Bulletin meldt dat in China per jaar 110 duizend mensen op hun werk omkomen, alleen al in de industrie. Zie bericht linker kolom.

IVVV klaar voor opbouw vrije Iraakse vakbeweging Het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen heeft zich bereid verklaard hulp te bieden bij de opbouw van een vrije Iraakse vakbeweging. Dat zegt Guy Rider, secretaris-generaal van het IVVV. "De ontwikkeling van een vrije en democratische vakbeweging in het door oorlog verscheurde Irak is van wezenlijk belang voor de toekomst van het land. Wij zijn er klaar voor hierbij te helpen, samen met de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties." Ryder sprak in het kader van de voorbereidingen van de aanstaande 1 mei-viering van het IVVV, die in het teken staat van het begrip 'respect'. "In een tijd van grote onzekerheid in de wereld en tegen de achtergrond van de situatie in Irak, grijpen de vakbonden wereldwijd 1 mei aan als een gelegenheid om respect te vragen voor werknemers en hun gezinnen", aldus Ryder.

PPMT en andere nieuwe beroepsziektes Nu we het halve alfabet aan beroepsziektes hebben gehad, OPS, RSI, CTS enzovoort, steekt een nieuwe afkorting de kop op. Computergebruikers hebben last van PPMT, oftewel 'Pre- and Post Mail Tension', die zelfs "het persoonlijke leven van computergebruikers kan verwoesten", schrijft 'zibb.nl'. PPMT komt onder andere voor bij mensen die bang zijn dat hun baas hun e-mails leest en bij mensen die bang zijn dat hun e-mails verkeerd worden begrepen. Flirten per e-mail levert het grootste risico op PPMT op. Meer nieuws: Een rechercheur van de dactyloscopische dienst (vingerafdrukken) kan niet tegen het poeder dat wordt gebruikt en krijgt rhinoconjunctivitis. Werknemers die kippenpest kunnen krijgen, horen we al dagen in het nieuws. Handeczeem door een allergie voor stoffen in de muismat is in de UK gesignaleerd. En, doet Van der Vaart vanavond mee tegen AC Milan, of heeft hij net als 45 procent van de profvoetballers een hersenbeschadiging opgelopen? Kijk bij het Bureau Beroepsziektes van de FNV voor nog meer beroepsziektes.

© 2003 FNV | E-mail publishing solutions by Veritate Technologies