AutoRai

23-4-2003

GM Daewoo rapporteert een solide eerste half jaar

GM Daewoo is zeer goed uit de startblokken gekomen, verklaarde President en CEO Nick Reilly tijdens een persconferentie in Seoel, Zuid Korea.

Sinds de officiële oprichting op 17 oktober vorig jaar heeft GM Daewoo Auto and Technology Co. (GM Daewoo) een stevig fundament gelegd en zijn er aanzienlijke verbeteringen door-gevoerd in al haar geledingen, zei Reilly. Ons belangrijkste doel sinds de lancering van het nieuwe bedrijf is de stabilisatie van de organisatie geweest; de twee bedrijven naadloos te integreren en het verschil in cultuur te overbruggen.

Ondanks wijdverspreide onzekerheden en een terugval van de algehele industriële expansie in Korea en op vele markten wereldwijd, heeft GM Daewoo voortdurend een toename van verkopen laten zien. In maart 2003 zijn er in totaal 37.162 autos verkocht. Dat is 107 procent hoger dan het aantal dat werd verkocht in de maand voorafgaand aan de oprichting van de nieuwe onderneming. In dezelfde periode namen de maandelijkse verkopen op de thuismarkt met 51 procent en op de overzeese markten met maar liefst 165 procent toe. De verkopen in Europa, waar GM Daewoo de bestaande importeursvestigingen overnam, stegen van 6.200 in september 2002 naar 8.400 eenheden in maart 2003, een toename van 35 procent (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Zwitserland.) Nieuwe bedrijven werden opgericht in Engeland (Luton) en in Centraal en Oost Europa (Boedapest).

GM Daewoo heeft het geluk gehad om nieuwe producten op de markt te kunnen brengen, verklaarde Reilly. In Europa zijn dat de Kalos en de Evanda, die vorig jaar werden uitgebracht, dit voorjaar gevolgd door de volledig nieuwe Nubira. GM Daewoo heeft ook een nieuwe 64 pk sterke 1.0-liter motor geïntroduceerd voor haar goedverkopende mini, de Matiz, evenals twee nieuwe krachtbronnen voor de Kalos: een 1.2 liter van 72 pk en een 1.4 16V motor van 94 pk. Daarnaast werd in Changwon een productiefaciliteit met een waarde van 100 miljoen euro in gebruik genomen om deze motoren te produceren. In de nabije toekomst zal GM Daewoo haar modelprogramma in het bijzonder in de marktsegmenten van de sport-utility voertuigen en grotere sedans afronden.

Kwaliteit en productiviteit zijn bij GM Daewoo behoorlijk toegenomen. De kwaliteitsindex van de Tacuma en de Matiz is met 27 procent verbeterd, terwijl de index van de Kalos is gegroeid met 22 procent. De productiviteit in de GM Daewoo fabrieken in Kunsan en Changwon is met 8 procent verbeterd, terwijl de productiviteit in de productiefaciliteit in Bupyung met 16 proecent is toegenomen.

Op het gebied van productie zijn de fabrieken in Kunsan met 53 procent, de Changwon-fabriek met 59 procent en de Bupyung-fabriek met 83 procent verbeterd. De Changwon-fabriek kent nu zowel dag- als nachtploegendiensten. Door het opnieuw exporteren naar Noord Amerika en een toename van de export naar Europa, het Midden Oosten en Australië zal ook in de fabrieken van Kunsan en Bupyung in de tweede helft van dit jaar de meerploegendienst, zowel dag als nacht, worden ingesteld.