DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming eist onmiddellijke vaccinatie hobbydieren

Persbericht

Den Haag, 22 april 2003 - De Dierenbescherming eist in een brief aan minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij dat er onmiddellijk wordt gestart met het vaccineren van hobbydieren in heel Nederland. Hobbydieren worden in de getroffen gebieden en in de bufferzone nu nog allemaal gedood. Volgens de Dierenbescherming kunnen de dieren in de bufferzones in leven blijven als er wordt overgegaan tot vaccinatie. Evenals bij varkenspest en de MKZ crisis zou vaccinatie ook hier een centrale rol moeten spelen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat met de huidige ruimings strategie de ziekte niet onder controle wordt gebracht. Meer dan 18 miljoen dieren zijn inmiddels gedood als gevolg van deze ziekte, terwijl het einde nog niet in zicht is. Epidemiologen verklaren dat vaccineren een bijdrage kan leveren aan een snellere beëindiging van de ziekte. Voor hobbydieren gelden geen handels- en of politieke belemmeringen die vaccineren in de weg staan. Vaccinatie is hier het diervriendelijke alternatief.

Hobbydierhouders hebben zich de afgelopen weken fel verzet tegen het doden van hun dieren. Dit verzet heeft onder meer geleid tot emotionele taferelen in de bufferzone tussen de Gelderse Valei en Brabant. Vaccineren kan de bereidheid van hobbydierhouders om mee te werken aan het voorkomen van verdere verspreiding van deze ziekte, groter maken. 'De Dierenbescherming vindt het in deze situatie onaanvaardbaar dat hobbydierhouders en hun dieren massaal het slachtoffer worden van de handelsbelangen van de veehouderij', aldus Wijnand van de Giessen, directeur Dierenbescherming.


- einde bericht -