STICHTING VSB POEZIEPRIJS

25.000 euro voor poëzie

Nominaties tiende uitreiking VSB Poëzieprijs bekend

Dit jaar wordt voor de tiende keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt, groot 25.000 euro. Het is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. In het tienjarig bestaan waren er illustere prijswinnaars als Hugo Claus en Rutger Kopland. De genomineerde bundels van de VSB Poëzieprijs 2003 zijn inmiddels bekend. Maar er is meer dan de prijsuitreiking alleen.

Op 30 januari maakte de jury de volgende nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2003 bekend:

- De broekbewapperde mens, Robert Anker (Querido)
- Misschien vier vergelijkingen, Arjen Duinker (Meulenhoff)
- De memen van Lara, Astrid Lampe (Querido)
- Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen, Tonnus Oosterhoff (Bezige Bij)

- Dwaalgasten, Alfred Schaffer (Thomas Rap). Hors catégorie wil de jury graag Totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar vermelden. Hij is niet genomineerd omdat de prijs hem korter dan zeven jaar geleden al eens werd toegekend.

Festival
De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2003 staat niet op zichzelf. Op 23 april is er de manifestatie 'Jong Dichttalent' voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook wordt dan de uitslag van de wedstrijd bekend voor beginnende componisten die genomineerde poëzie op muziek hebben gezet. Voor scholieren van het middelbaar onderwijs is er 24 april een poëziedebat en een zogeheten 'PoëzieSlam'- een fenomeen uit de VS. De avond van de 24e presenteren de genomineerde dichters zich aan het publiek.
De winnende bundel van de VSB Poëzieprijs 2003 wordt vrijdag 2 mei bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 23 mei. De activiteiten vinden plaats in De Rode Hoed aan de Amsterdamse Keizersgracht en op diverse locaties in het land.