Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

Oranje Tulp voor recreatief en toeristisch beleid

Woerden/Driebergen, 23 april 2003

In april en mei worden aan de statenleden van alle provincies oranje tulpen uitgedeeld om de website www.oranje-tulp.nl onder de aandacht te brengen. De actie is een gezamenlijk initiatief van brancheorganisaties HISWA Vereniging, Recreatieondernemers Nederland (RECRON) en Koninklijk Horeca Nederland om tot een eenduidig provinciaal, integraal beleid te komen inzake toerisme en recreatie.
HISWA Vereniging, RECRON en Koninklijk Horeca Nederland willen provinciale politici en ambtenaren regelmatig informeren over hun standpunten inzake toerisme en recreatie. Het zijn de provincies die randvoorwaarden scheppen voor toeristisch-recreatieve ontwikkeling. Om hen hierbij te ondersteunen is door de brancheorganisaties en de stichting Toerisme Recreatie Nederland (TRN) de website www.oranje-tulp.nl ontwikkeld met als thema vrije tijd vraagt integraal beleid. De sector is met een omzet van 26 miljard euro van groot belang voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid (336.000 werknemers). Op www.oranje-tulp.nl staan naast actuele informatie vier speerpunten, waarop nieuw beleid zou moeten worden gebaseerd:


- Integraal toeristisch recreatief beleid op provinciaal niveau Het is noodzakelijk dat er slecht één coördinatiepunt komt voor toerisme en recreatie onder de verantwoordelijkheid van één gedeputeerde. Het doel is om tot integraal beleid te komen voor de toeristisch-recreatieve sector, in samenhang met de belangen van andere gebruikers en functies van de openbare ruimte.


- Ruimte voor bedrijfsontwikkeling
Er moet een helder provinciaal beleid komen voor ruimtelijke ordening, waarin de behoeften van de toeristisch-recreatieve sector erkend worden en een plaats krijgen.


- Terugdringen van administratieve lasten en versnelling van procedures Een eenvoudiger regelgeving en een efficiëntere handhaving verdient hoge politieke prioriteit. De invoering van de één-loket-functie voor toerisme en recreatie is daarbij van groot belang. Bovendien vraagt de sector een verkorting van de proceduretermijnen van minimaal 25%.


- Voorlichting en promotie
De activiteiten van TRN, de provinciale bureaus voor toerisme en de regionale VVV's dienen meer op elkaar afgestemd te zijn. De onderlinge verantwoordelijkheid en taakverdeling kan veel efficiënter en effectiever.

De oranje tulp wordt door de sector gebruikt als symbool voor toeristisch recreatief Nederland.

Een lijst met data dat tulpen uitgereikt worden is op te vragen via fransen@recron.nl.


---

Noot voor de redactie -

Vereniging van Recreatieondernemers Nederland