Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

agenda
IFD Projectbezoek
De Kersentuin
Duurzaam wonen in Leidsche Rijn
24-04-2003 Leidsche Rijn

type Excursie
plaats Leidsche Rijn
locatie Duurzaam Huis Leidsche Rijn
adres Johanniterpad 1
postcode 3544 VA
aanvang 13.30uur
eindtijd 16.15uur

Eind 1996 heeft een aantal mensen in Utrecht het initiatief genomen om gezamenlijk een vereniging op te richten, met als doel te komen tot een duurzaam wonen-project in de Vinex-wijk Leidsche Rijn. Het duurzame karakter komt o.a. tot uiting in de isolatie in combinatie met goede ventilatie. Tevens wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve zonne-energie door de zuidgerichtheid van de woningen. Bovendien zal uit zonne-energie elektriciteit worden opgewekt, waarvoor gaandeweg steeds meer zonnecellen zullen worden geplaatst.

Voor centrale verwarming en warm water is ieder huis aangesloten op het warmtenet van Leidsche Rijn. In de woningen wordt gebruik maakt van wand- en vloerverwarming. Verder heeft de wijk een uitgesproken autoluw karakter gekregen.
De flexibiliteit van de woningen is gerealiseerd door de koper of huurder een lege woning met een reeks indelingsvarianten te bieden. Alleen de trap of eigenlijk het bijbehorende trapgat, waarvoor drie varianten zijn, is definitief bepaald alsmede de grootte van de woning die echter nog wel naar de achterzijde uit te breiden is. Het leidingensysteem en alle onderdelen van het interieur en de gevel zijn in principe flexibel.
Woningcorporatie Portaal was naast de formele opdrachtgever voor de 28 huurwoningen ook achtervang voor de 65 koopwoningen. Bij onverhoopt zware tegenvallers konden de andere woningen door Portaal (verder) ontwikkeld worden. Tijdens het bezoek aan de wijk kunt u met eigen ogen zien hoe men bovenstaande ambities vorm gegeven heeft. Natuurlijk zullen de architect, aannemer, woningcorporatie en de bewonersvereniging hun toelichting geven.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het IFD secretariaat van de SEV, telefoon 010-2825099 of ifd@sev.nl.
kosten: 0,00
beschikbaarheid plaatsen beschikbaar