Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Verklaring deelraadcommissie Fysiek

Op de raadscommissie Fysiek van donderdagavond 24 april is een verklaring afgelegd naar aanleiding van de gebeurtenissen van woensdag 16 april, toen een korte schermutseling ontstond tussen bewoners en commissieleden. Daarbij raakte een commissielid gewond. De gehele verklaring is hier weergegeven.

Verklaring namens het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer, uitgesproken op de vergadering van de deelraadscommissie Fysiek, 24 april 2003

Amsterdam, 24 april 2003

"Vanavond, voorafgaand aan de hervatting van de vergadering van de stadsdeelraadscommissie Fysiek, wil ik namens het Dagelijks Bestuur én de Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer nog graag even stil staan bij de gebeurtenissen van woensdag 16 april jl. Toen werd, tijdens de vergadering van deze stadsdeelraadscommissie, een aantal commissieleden aangevallen door mensen uit het publiek. Dit mondde uit in een grove vechtpartij, waarbij één commissielid zodanig werd toegetakeld dat zij met verwondingen in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Hierop werd de vergadering geschorst.

Namens Dagelijks Bestuur en Stadsdeelraad spreek ik hierbij mijn afschuw uit over hetgeen hier vorige week woensdag is voorgevallen. Met het fysieke geweld tegen gekozen volksvertegenwoordigers zijn de elementaire regels van ons democratisch staatsbestel geschonden. Deze gang van zaken is dan ook niet te tolereren. Zeker niet in tijden waarin de roep om normen en waarden meer dan ooit centraal staat. Dit soort zaken is voor ons onaanvaardbaar. Dit kan en mag niet worden getolereerd. Dit signaal willen we vanavond duidelijk afgeven.

Daarnaast wil ik namens het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad mijn medeleven uitspreken aan de slachtoffers van het gewelddadige incident van afgelopen woensdag. Wij hopen dat allen die hierbij lichamelijke dan wel mentale schade hebben opgelopen zich voorspoedig zullen herstellen en hun dagelijkse werkzaamheden snel weer kunnen hervatten.

Het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer zullen zich niet door geweld van hun stuk laten brengen. Bovendien spreken we hierbij de hoop uit dat voorvallen als deze in de toekomst niet meer zullen plaatsvinden en dat hier sprake is geweest van een betreurenswaardig incident. Niettemin hebben wij maatregelen genomen die een herhaling van de gebeurtenissen van 16 april moeten voorkomen en die de voortgang van het democratische proces in ons stadsdeel moeten waarborgen."

Het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer