Ingezonden persbericht

Persbericht, 24 april 2003

Dag 36 van de hongerstaking van "witte" illegale arbeidsmigranten

Na de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen (1999) hadden veel mensen het idee dat er eindelijk recht gedaan was aan de "witte" illegalen. Voor een flink aantal van hen was dat inderdaad het geval. Maar voor naar schatting 1.500 "witte" illegalen bracht de regeling geen oplossing. Hoewel zij vaak even lang en onder dezelfde omstandigheden "wit" gewerkt en belasting betaald hadden als hun wel gelegaliseerde collega's, werden zij vanwege vaak relatief kleine dingetjes afgewezen. De schrijnende verhalen van de huidige hongerstakers zijn daarvoor exemplarisch. Dit keer het verhaal van Ali. (Voor twee eerdere verhalen zie: http://www.defabel.nl/40165e01.htm )

Ali Bensellam is 50 jaar. Hij werkt sinds 1990 in Nederland. In 1991 ging Bensellam aan de slag in een hotel. Tot 1999 heeft hij daar wit gewerkt. Hij heeft dus al die tijd belasting en premies betaald. Ook is hij lid van de vakbond FNV. Hij werkte iedere maand meer dan 200 uur en zijn baas betaalde hem altijd te weinig. Die dreigde hem ook te ontslaan als hij een keer vrij zou nemen. Al die lange jaren heeft hij daarom nooit vakantie gehad. In 1999 smeekte Bensellam zijn baas om een tijdje vrij om naar Marokko te kunnen gaan. Zijn vader was namelijk overleden. Hij werd direct ontslagen.

Later dat jaar heeft Bensellam een beroep gedaan op de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen. Maar hij werd afgewezen wegens het gebruik van valse papieren. Maar Bensellam heeft nooit valse papieren gemaakt. Hij had alleen zijn sofi-nummer en twee pasfoto's aan zijn baas gegeven, en die heeft toen zelf de valse papieren gemaakt. Hij heeft vroeg ook Bensellams bankrekening nummer, en zei: "Ik regel alles voor jou". Bensellam snapt niet dat de IND bij de beoordeling van zijn zaak niet heeft gekeken naar zijn langdurige verblijf, zijn wit werken en zijn betaalde premies en belasting. Hij heeft voor zichzelf besloten dat hij doorgaat met de hongerstaking tot de dood, als hij zijn zuurverdiende verblijfsvergunning niet krijgt.

De hongerstaking vindt plaats in het gebouw van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. Meer informatie? Bel: 020-6752116 (KMAN), of 071-5127619 (Geen mens is illegaal). Alle achtergronden van en persberichten over de hongerstaking vindt u ook op . Abonneren op de persberichten kan ook. Stuur een e-mail naar met daarin de tekst "Fabel Nieuws".


---
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm


---
DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.