Gemeente Den Haag

2003-04-24: Gemeente Den Haag investeert fors in voorscholen


---

De gemeente Den Haag wil in de periode 2003 - 2006 maximaal 5,6 miljoen euro extra investeren in accommodaties van voorschool-peuterspeelzalen. Het gaat om peuterspeelzalen die onderdeel (gaan) uitmaken van de Haagse Voorschool. Het college van BenW legt dit voorstel binnenkort voor aan de gemeenteraad.

De gemeente Den Haag wil dat er op termijn 86 voorscholen komen. Op dit moment zijn dat er 37; na de zomer komen er weer 12 bij. Knelpunt in de realisatie van voorscholen is vaak de huisvesting voor de peuterspeelzalen. Een eerste inventarisatie wijst uit dat er op korte of middellange termijn al tussen de 28 en 49 peuterlokalen bedreigd en/of extra nodig zijn. Het aantal peuterlokalen dat met de extra investering gerealiseerd wordt, is nog niet precies bekend. Het bouwen van peuterlokalen zal gekoppeld worden aan de uitbreiding of nieuwbouw van basisscholen via het jaarlijkse programma onderwijshuisvesting. De kosten per peuterspeelzaal variëren van 140.000 tot 228.000 euro, afhankelijk van de bouwwijze (apart of tegelijk met andere schoollokalen).

In het kader van de voorschool werken peuterspeelzalen en basisscholen intensief samen. Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 2,5 jaar gedurende vier dagdelen per week naar de voorschool, waar veel aandacht wordt besteed aan de taalontwikkeling. Hierdoor krijgen kinderen meer kans op een succesvolle schoolloopbaan.