Programmabureau Advies Overheid.nl

Gemeente Wassenaar verbetert toegankelijkheid gemeentesite

Wethouder Klooster van de gemeente Wassenaar zal vrijdag 25 april 2003 om 14.00 uur de intentieverklaring van Drempels weg in de Paauw ondertekenen. Dit in het bijzijn van Dhr. K. Gooskens als voorzitter van de WAMIVA. Met de ondertekening wordt het belang van het toegankelijk maken en houden van de gemeentesite, www.wassenaar.nl, onderstreept voor mensen met een handicap, zoals blinden, slechtzienden en doven.

De toegankelijkheidseisen zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Drempels Weg zet zich in voor een toegankelijker internet voor iedereen.

Gemeentelijke Product Catalogus (GPC)
Een eerste stap richting een beter toegankelijke gemeentesite is reeds gezet. De GPC van de gemeente Wassenaar voldoet als een van de weinigen aan de door W3C gestelde toegankelijk-heidsrichtlijnen. Maar de gemeente wil meer. Met het ondertekenen van de intentieverklaring zal zij zich continue inspannen om de kloof te dichten tussen elektronische media en mensen met een handicap.

In het jaar 2003 zullen onder andere de volgende richtlijnen worden toegepast:

* Lever een tekstequivalent voor elk niet-tekstueel element (richtlijn 1). Sommige mensen kunnen beelden en geluiden niet zien of horen. Computers zijn nog niet in staat deze automatisch te interpreteren. Deze niet-tekstuele elementen dienen om deze reden te worden voorzien van functionele omschrijvingen.

* Geef elk frame een titel, waardoor identificatie en navigatie vergemakkelijkt (richtlijn 6). Door het gebruik van frames wordt een pagina verdeeld in verschillende segmenten. Om effectief te kunnen navigeren moet de inhoud van elk frame bekend zijn. Dit kan door alle frames van toepasselijke titels te voorzien. Dit vergemakkelijkt de navigatie van gebruikers met speciaal apparatuur.

Europees jaar van mensen met een handicap
Steeds meer organisaties onderkennen het belang van het toegankelijk maken van websites voor mensen met een handicap. Met vaak relatief simpele ingrepen kan een website worden aangepast aan de wensen en behoeften van de gehandicapte bezoeker. De Europese Unie heeft het jaar 2003 uitgeroepen tot Europees jaar van mensen met een handicap. (Persbericht gemeente Wassenaar)

www.ictu.nl