Wageningen Universiteit

Nationaal monument De Wereld wordt weer hotel

De Capitulatiezaal in het voormalig hotel De Wereld wordt op 25 april de setting van een bijzondere gebeurtenis. Om 11.30 uur worden twee overeenkomsten getekend die ertoe zullen leiden dat het nationale monument weer een echt hotel wordt. Wageningen Universiteit en Researchcentrum, de eigenaar van het pand aan het 5 mei plein in Wageningen, tekent samen met Addie Roelofsen uit Driel een waarmee Roelofsen een aansprekend hotel-restaurant kan gaan exploiteren in De Wereld. Daarna tekenen Wageningen UR en Lex International de overeenkomst om het pand te verbouwen tot een hoogwaardige horecagelegenheid.

Bij de verbouwing zullen de monumentale zalen in hun oorspronkelijke luister behouden blijven. In het gebouw werd op 5 mei 1945, in aanwezigheid van ZKH prins Bernhard, de capitulatie getekend van de Duitse bezettingsmacht, waarmee, voor Nederland, een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Nog altijd is het hotel op 4 en 5 mei het decor voor de nationale viering van de bevrijding en voor het traditionele defilé van oud-strijders.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum verwierf het pand in de jaren vijftig en had plannen om er het hoofdgebouw van de universiteit te vestigen. Het pand bleek daarvoor uiteindelijk niet zo geschikt en kreeg een rol in de vormende activiteiten voor studenten en voor de studentenwelzijnszorg. In de jaren zeventig heeft de universiteit het pand, dat even op de nominatie heeft gestaan om te worden gesloopt, geheel gerenoveerd. Een kleine tien jaar geleden werd de verwoeste en verdwenen serre gereconstureerd. Uiterlijk heeft het pand de tand des tijds doorstaan, maar het huidige interieur, behalve de historische Capitulatiezalen, draagt niet bij aan de monumentale historische status.. Bovendien is het gebouw is niet erg toegankelijkheid voor het grote publiek.

Om die redenen is het afgelopen jaar gekozen voor het herstellen van een openbare horecafunctie voor het gebouw, met behoud van de historische uitstraling. Na uitvoerige haalbaarheidsstudies is gebleken dat Addie Roelofsen in staat is er een hotel en restaurant te exploiteren dat bijdraagt aan de gewenste uitstraling. Roelofsen is een jonge kok die met zijn restaurant ⤮t Ambacht in Driel nationaal de aandacht heeft getrokken. Het restaurant in De Wereld krijgt de gewenste allure en de hotelkamers komen op het niveau van vier sterren.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum blijft eigenaar van het pand en neemt met de uitvoering van de plannen nadrukkelijk haar verantwoordelijkheid als bewaker van een stukje nationaal erfgoed. Het motto â¤~for Quality of Life⤮ ,de basis van het toonaangevende en internationale onderwijs en onderzoek op het terrein van voedsel, gezondheid en groene ruimte in Wageningen is heel goed van toepassing op de plannen voor hotel-restaurant De Wereld: het wordt een plaats waar het goed toeven is in een historische omgeving.

Noot voor de redactie (