Ingezonden persbericht


Volgens 7e ICT Barometer van Ernst & Young

Overheid speelt dubbelrol als ICT opdrachtgever

Rotterdam, 25 april 2003 - Terwijl de ICT markt sterk onder druk staat als gevolg van lagere bestedingen in het bedrijfsleven, nemen de uitgaven voor ICT bij de overheid nog steeds significant toe. Daarmee compenseert de overheid voor een deel de teruggang in de ICT sector. Tegelijkertijd wordt door de overheid, veel meer dan het bedrijfsleven, druk uitgeoefend op de prijzen. De prijzenslag in de ICT sector is voor een belangrijk deel zelfs aan de overheid te wijten. De overheid is ook meer dan gemiddeld bereid op kwaliteit van dienstverlening in te leveren ten gunste van lagere prijzen.

Deze bevindingen volgen uit de ICT Barometer, het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het onderzoek maakt deel uit van de EY Leadership programma s van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder ruim 600 directeuren, managers en professionals.

Uit het onderzoek blijkt dat de inhuur van externe ICT professionals alleen bij de overheid per saldo nog stijgt. Ook het aantal interne ICT professionals stijgt als enige bij de overheid. Het budget van de overheid voor ICT is volgens 48 procent van de respondenten in de afgelopen periode toegenomen. Slechts 16 procent ziet een afname van het budget. Gemiddeld in alle sectoren was de verwacht 30 procent een stijging en 29 procent een daling van het budget. Ook de komende periode van 12 maanden verwacht de overheid overwegend een toename van het budget.

Explosie in uitgaven hard- en software

Behalve dat groeiend budget wordt besteed aan de inhuur van interne en externe deskundigen, laat het onderzoek zien dat de overheid spectaculair meer uitgeeft aan hard- en software. 41 procent van de respondenten verwacht in de komende 12 maanden een toename van de uitgaven voor hardware, terwijl slechts 11,5 procent een daling verwacht. Gemiddeld over alle sectoren verwacht 31 procent een toename en 17 procent een daling. Bij de bestedingen voor software zijn de resultaten nog opvallender: 59 procent verwacht een toename van de uitgaven aan software, terwijl tien procent een daling verwacht. Gemiddeld over alle sectoren verwacht 40 procent een toename en 12,5 procent een daling. Dit betekent dat verwachte groei in uitgaven aan software in het bedrijfsleven beduidend minder zal zijn.

Druk op de prijzen

ICT-dienstverleners zijn in grote mate bereid scherpe prijsaanbiedingen te doen, zo blijkt uit het onderzoek. Drie van de tien respondenten geven aan dat ze er geen probleem mee heeft op kwaliteit in leveren. Bij de overheid is dat opvallend meer, met vier op de tien. Volgens Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young, is in alle gevallen sprake van een gevaarlijke ontwikkeling. "De bereidheid om in te leveren op kwaliteit ten gunste van de prijs leidt op termijn tot grote problemen zoals storingen en uitval. De kosten voor onderhoud zullen straks daarom ook toenemen. De vraag is of dit een gewenste ontwikkeling is. Van de overheid zouden wij een verstandiger beleid verwachten", aldus Verschuur.

De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel up to date informatie door een aantal vaste business dilemma s te monitoren, aangevuld met actuele vragen.