Nieuw-Vlaamse Alliantie


Pluimveesector moet volledig vergoed worden voor vogelpestramp (24/04/03)

Economische ramp dreigt

De N-VA waarschuwt voor talloze faillissementen in de pluimveesector. Zoals de zaken er nu voor staan, wordt de sector amper vergoed voor de ramp die hen treft, ondanks de verklaring dat de slachtoffers "binnen de twee weken" vergoed zouden worden. De pluimveesector vreest terecht dat het hier over een zoveelste loze paars-groene belofte gaat.

Tot op de dag van vandaag bedraagt de factuur reeds 10 miljoen. Het Sanitair Fonds beschikt echter over amper 380.000 en is nog maar net rond met de uitbetaling van de dioxinecrisis. Daarenboven spreken minister Tavernier en zijn diensten enkel over de kosten van de ruiming in de getroffen bedrijven en hun omgeving. Over de economische kost voor heel de sector wordt gezwegen. Nochtans is deze vele malen groter en dreigt voor talloze bedrijven het faillissement. Door het exportverbod moeten immers miljoenen kuikens nodeloos afgeslacht worden, zowel binnen als buiten de afgebakende zones. De loopvogelsector is bv. voor 99% gericht op de export van kuikens en eieren. Een ramp dus voor zowel het dierenwelzijn als de sector. Vreemd genoeg zijn de bedrijven die níet worden geruimd zodoende slechter af dan deze die wel een vergoeding ontvangen voor de ruiming van hun bedrijf.

De N-VA vraagt dat de federale regering en de gewesten hun verantwoordelijkheid nemen en de sector volledig vergoeden zodat een economische ramp kan worden afgewend. Indien de pluimveesector de ramp volledig of gedeeltelijk moet dragen, wordt haar doodvonnis getekend.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA-Kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be