Praktijkonderzoek Veehouderij

De rentabiliteitsindex 2002 en het productiegetal 2003

Webbericht

Het Praktijkonderzoek Veehouderij berekent jaarlijks de waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex en het productiegetal. Deze indexen geven de vleesvarkenshouder een beeld van het financieel voor- of nadeel bij verbetering respectievelijk verslechtering van de technische resultaten. Met behulp van het productiegetal en de rentabiliteitsindex is het financiële voor- of nadeel te berekenen, wanneer bijvoorbeeld een verbetering van de uitval met 1% gepaard gaat met een groeidaling van 10 gram per dag. Hieronder wordt in het kort beschreven wat de rentabiliteitsindex en het productiegetal voor de varkenshouder betekenen.

De rentabiliteitsindex:

De rentabiliteitsindex evalueert het rendement van een verandering in een combinatie van technische resultaten op het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken van het reeds afgesloten boekjaar (2002). De rentabiliteitsindex voor een bedrijf wordt berekend door de kengetallen groei per dier per dag, netto voerkosten per kg groei, uitvalspercentage en vleespercentage van het bedrijf te vergelijken met de TEA-resultaten van het afgesloten boekjaar. Het aldus berekende verschil in technisch resultaat wordt gewaardeerd met de betreffende rentabiliteits-waarderingsnorm voor dat kengetal. De som van deze waarderingsberekeningen voor de genoemde vier technische kengetallen is de rentabiliteitsindex.

Het productiegetal:

Het productiegetal geeft een schatting van het te verwachten rendement van een verandering in een combinatie van de technische resultaten op het saldo per afgeleverd vleesvarken van de nog komende perioden in het lopende boekjaar (2003). Voor de berekening van het productiegetal worden de vier technische kengetallen: groei per dier per dag, EW-conversie, uitvalspercentage en vleespercentage vergeleken met een norm. De streefwaarde van het bedrijf, maar ook de resultaten van een groep bedrijven kunnen als vergelijkingsnorm dienen. Het verschil tussen het behaalde technische resultaat in een bepaalde periode en de vergelijkingsnorm voor dat technische kengetal wordt gewaardeerd met de betreffende productiegetal-waarderingsnorm voor dat kengetal. De som van de waarderingsberekeningen voor de vier genoemde kengetallen is het productiegetal.

De berekeningsmethode en bijbehorende uitgangspunten:

Voor de jaarlijkse berekening van de rentabiliteitsindex zijn de waarderingsnormen (in euro's per gemiddeld aanwezig vleesvarken) voor de volgende technische kengetallen benodigd:
1. 1 gram groei per dag
2. 1 cent verschil in voerkosten per kg groei
3. 1 procent uitval
4. 1 procent mager vlees

Deze waarderingsnormen ten behoeve van de berekening van de rentabiliteitsindex worden berekend op basis van historische gegevens aan de hand van de gemiddelde jaarresultaten van het afgesloten boekjaar volgens de gegevensbestanden van Agrovision BV. (Kengetallenspiegel).

Om tussentijds het productiegetal van een bedrijf van een bepaalde periode in het lopende boekjaar te kunnen berekenen, zijn de waarderingsnormen (in euro's per afgeleverd vleesvarken) voor de volgende technische kengetallen benodigd:
1. 1 gram groei per dag
2. 0,01 Energie Waarde (EW)
3. 1 procent uitval
4. 1 procent mager vlees

Voor de berekening van deze waarderingsnormen worden voor de technische kengetallen eveneens de TEA-resultaten van het afgesloten boekjaar gebruikt. Voor de overige uitgangspunten worden de begrotingsnormen gebruikt, zoals deze in de meest recente versie van KWIN-Vee zijn gepubliceerd.

Normen en economische waardering

Waarderingsnormen rentabiliteitsindex 2001 2002 Per gem. aanwezig varken
1 gram groei EUR 0,102 EUR 0,067 eur per gram groei 1 cent voerkosten per kg groei EUR 2,75 EUR 2,78 eur/ct voerkosten per kg groei
1% uitval EUR 2,22 EUR 2,02 eur per % uitval
1% mager vlees EUR 3,13 EUR 1,72 eur per % vlees
---

Waarderingsnormen productiegetal 2002 2003 per afgeleverd vleesvarken 1 gram groei EUR 0,027 EUR 0,028 eur per gram groei 0,01 EW EUR 0,14 EUR 0,15 eur per 0,01 EW
1% uitval EUR 0,66 EUR 0,69 eur per % uitval
1% mager vlees EUR 0,65 EUR 0,54 eur per % vlees
---

Technische normen en productiegetal 2002 2003
Groei (gr/dier/dag) 754 762
EW-conversie (EW/kg groei) 2,94 2,92
Uitvalpercentage (%) 3,4 3,5
Vleespercentage (%) 55,9 56,1

---


* De rentabiliteitsindexen en productiegetallen zijn dit jaar gebaseerd op de UniformeringsAfspraken2001-1. De kosten van lidmaatschappen en heffingen en van rente zijn hierdoor niet meegenomen in het saldo. Alleen de eerstgenoemde kostenpost heeft invloed op de rentabiliteitsindexen en productiegetallen aangezien voor rentekosten reeds werd gecorrigeerd.

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 25-04-2003 10:31.