De Unie


principeakkoord Sociaal Plan Zurich/SNS

25 april 2003, Capelle a/d IJssel - In aansluiting op de gistermiddag in Den Haag gehouden leden-/personeelsbijeenkomst Zurich Nederland treft u hierbij een samenvatting van de situatie aan.

Principeakkoord Sociaal Plan
Op 23 april is het overleg met Zurich en SNS Reaal Groep voortgezet. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een principeakkoord over een (concept) sociaal plan voor de overname.

Het sociale plan bestaat uit 3 delen: 1) de tekst van het Sociaal Plan van SNS Reaal Groep, 2) het pakket Mobiliteitsbevorderende Maatregelen van SNS Reaal Groep, 3) aanvullende maatregelen van Zurich. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste resultaten op hoofdlijnen:

SRG-regelingen kernpunten en inspanningen

* Het sociaal plan van SRG is volledig van toepassing.
* Ook individuele functie-/standplaatswijzigingen zullen analoog aan het sociaal plan worden behandeld.

* Intensieve herplaatsingprocedures, SRG spant zich primair in voor plaatsingen bij SRG-onderdelen in de eigen regio van werknemer, ook mogelijkheid outplacement in de eigen of andere voorkeursregio.

* Voor tijdelijke contractanten geldt dat zij, analoog aan het Sociaal Plan, recht hebben op een ruimere vergoeding van de reiskosten en op reistijdcompensatie.

* Gedurende 2 jaar volledige compensatie van reistijd boven 180 minuten.

* Voor berekening compensatie in tijd wordt de nieuwe reistijd met 30% verhoogd, daardoor wordt in feite tijdcompensatie geboden voor reistijd vanaf 140 minuten (zonder verhuisnoodzaak).
* Voor reistijd > 90 minuten per dag een bruto mobiliteitstoelage van 2.400 over 2 jaar

* Voor reistijd > 120 minuten per dag een bruto mobiliteitstoelage van 3.600 over 2 jaar.

* Voor reistijd > 150 minuten per dag een bruto mobiliteitstoelage van 4.800 over 2 jaar.

* Ook voor buitendienstmedewerkers wordt bij eventuele wijziging van werkgebied of integratie van activiteiten gestreefd naar vermijden van grote geografische verplaatsingen.

* Bij beëindiging diensterband op neutrale gronden is beleid uitbetaling kantonrechtervergoeding met correctiefactor C=1,0 en volledige vergoeding fictieve opzegtermijn.

Zurich regelingen kernpunten en inspanningen

* Een aanvullende ouderenregeling: medewerkers die geconfronteerd worden met standplaatswijziging naar Alkmaar kunnen kiezen voor prepensioen 4½ jaar vóór pensioendatum, op basis van 75% van het inkomen en met volledige pensioendoorbouw.

* Indien SRG procedure leidt tot beëindiging dienstverband i.v.m. onmogelijkheid herplaatsing, een aanvullende uitkering ineens op de SRG beëindiginguitkering voorzover correctiefactor hoger dan C=1,0, met maximum van C=1,5: 50% suppletie tijdens 1e halfjaar, 35% suppletie tijdens 2e halfjaar, 20% suppletie tijdens 3e halfjaar; geen suppletie tijdens 4e halfjaar; toepassing o.b.v. afronding SRG-procedure.

* Zurich betaalt aan medewerkers verbonden aan te verkopen activiteiten een ongemakken-uitkering- ineens gerelateerd aan het ongemak van de transactie voor de medewerker, het aantal dienstjaren en het inkomen: kantonrechterformule met C=0,25 (voor elk dienstjaar ¼ maandsalaris, met leeftijdstoeslagen voor > 40 resp. > 50 jaar), met een minimum van 3.000 bruto en een locatiegebonden maximum: Alkmaar 22.000 bruto, Utrecht 11.000 bruto, Zoetermeer. Maastricht en overige plaatsen 3.000 bruto. (NB 1) Bij eventuele verplaatsing Den Bosch -/- Alkmaar is Alkmaar-maximum van toepassing; 2) Er worden geen verplaatsingen vanuit Maastricht voorzien.) Uitbetaling vindt plaats na Closing (planning augustus 2003) aan desbetreffende mee-overgaande werknemers en na vaststelling nieuwe standplaats o.b.v. 100-dagen termijn; verder verloop binnen SRG wordt buiten beschouwing gelaten (geen verrekening/terugbetaling). De uitbetaling zal zodanig geschieden dat er geen fiscale nadelen voor de medewerker ontstaan.

* Er zal geen cumulatie zijn van de ongemakken-uitkering met de ouderenregeling

* Zurich richt een Sociaal Fonds op voor de uitvoering van de eigen Zurich maatregelen, gedacht wordt aan een afzonderlijke rechtspersoon, partijen overleggen nog over inrichting van bestuur en management van het fonds.

NB 1) Helder mag zijn dat hiermee wordt tegemoetgekomen aan de grote bezwaren die voor een aantal medewerkers zijn verbonden aan plaatsing in voor hen (te) ver afgelegen vestigingen van de overnemende partij. Uitgangspunt is dat objectiveerbare criteria worden gehanteerd om voorzieningen toe te passen. Zorgvuldigheid en inhoudelijke zuiverheid worden bewaakt door een Toetsingscommissie. Individuele medewerkers kunnen zich altijd tot deze commissie wenden wanneer zij zich door de gang van zaken rondom (her)plaatsing etc. geschaad voelen.

NB 2) De door ons bepleite overnamebonus waarin met name ook uitdrukking zou worden gegeven aan de embedded value van de bij de overname betrokken medewerkers, heeft als zodanig de eindstreep niet gehaald. Gaande de onderhandelingen is de aandacht verlegd naar een financieel gebaar van de verkopende partij dat tegemoetkomt aan de meer immateriële nadelen die medewerkers door de overgang ervaren. Wij zijn verheugd dat Zurich de eigen medewerkers hierin tegemoetkomt. De pijn van de operatie voor velen onder u is er niet minder om, maar ook dit gebaar kan o.i. bijdragen aan het oplossen van individuele knelpunten.

Arbeidsvoorwaarden en pensioenen, harmonisatie van regelingen


* De arbeidsvoorwaarden van Zurich blijven gehandhaafd tot aan harmonisatie, deze zal niet eerder dan 2004 worden ondernomen.
* De pensioenproblematiek (overgang (vroeg)pensioenregelingen) zal naadloos worden opgelost, SRG staat ervoor in dat de bestaande (vroeg)pensioenaanspraken van de over te nemen werknemers niet zullen worden beïnvloed door de overgang.

* OR èn vakbonden zijn overlegpartij bij harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en pensioenen.

* Bij harmonisatie is het uitgangspunt dat per saldo gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden en regelingen ontstaan, plussen minnen dienen in evenwicht te zijn. Waar verschillen op individueel niveau problematisch zijn, wordt gestreefd naar oplossingen in lijn met het uitgangspunt per saldo gelijkwaardig.

* Het Personeelshandboek van Zurich wordt gezamenlijk met de OR geactualiseerd.

* Secundaire Zurich regelingen en personeelscondities zullen waar rechtstreekse continuering niet mogelijk is, worden vervangen door gelijkwaardige SRG regelingen, ook hiervoor geldt per saldo gelijkwaardig.

* Bij overstap van ziektekostenverzekering t.g.v. de overname vindt geen medische selectie plaats.

Continuïteit Medezeggenschap


* De Ondernemingsraad van Hooge Huys wordt tot aan de e.v. reguliere verkiezingen uitgebreid met 3 permanente leden vanuit Zurich, mogelijk met tijdelijk 6 leden.

* Er komt een afzonderlijke Onderdeelscommissie (OC) voor voormalig Zurioh personeel; de positie van deze OC wordt met de OR van Hooge Huys afgesproken.

* De OC houdt invloed op het transitieproces, de arbeidsvoorwaarden en de kwaliteit van het werk, met een evaluatie van de voortgang.

Afspraken rondom CEC (achterblijvende deel van Zurich organisatie)
* De sociale gevolgen verbonden aan eventuele maatregelen ten aanzien van CEC respectievelijk onderdelen daarvan zullen worden opgevangen door middel van een apart Sociaal Plan CEC met voorzieningen die gelijkwaardig zijn aan die welke nu voor het overnametraject Zurich / Hooge Huys (SRG) gelden.
* Er vinden geen wijzigingen plaats zonder de medezeggenschapsprocedure te doorlopen.

* De OR ontvangt informatie uit de Stuurgroep IPB/First.
* In mei 2003 vindt een informatiebijeenkomst ex art. 24 WOR over beleid CEC plaats.

* De OR krijgt voorinformatie over de split (ontvlechting van onderdelen/functies).

In bovenstaande samenvatting zijn ook enkele specifieke OR-elementen opgenomen, het bereikte principeakkoord betreft Zurich, SNS Reaal Groep, de vakorganisaties en de ondernemingsraad van Zurich. Ook zijn enkele verduidelijkingen opgenomen aan de hand van de uitleg die vertegenwoordigers van Zurich en SRG in de personeelsbijeenkomst hebben gegeven in reactie op vragen uit de zaal. Uiteraard is het niet mogelijk een volledige weergave te doen, de belangrijkste punten zijn kort belicht.

Verdere voortgang

De concernleiding van Zurich heeft laten weten de gemaakte afspraken te zullen respecteren indien men snel door kan gaan met de voorgenomen transactie. Dat betekent ondermeer dat nader overleg moet worden gevoerd met de OR van Zurich over de rechtsgang naar de Ondernemingskamer. Van onze kant zullen wij onze bezwaren bij de Geschillencommissie van de SER intrekken (en verdere voorbereiding van een CAO-klacht staken), zodra vaststaat dat alle partijen de gemaakte afspraken goedkeuren.

Zodra de vakorganisaties beschikken over door alle overlegpartijen geaccordeerde teksten, zullen wij onze leden het volledige pakket afspraken en regelingen ter goedkeuring voorleggen, en wel in de vorm van een schriftelijke stemming.

In de bijeenkomst van dondermiddag 23 april hebben wij uw begrip ervoor gevraagd, dat wij in deze juist omwille van duidelijkheid voor u allen op korte termijn een reactietermijn van 1 week willen hanteren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het uitschrijven van alle teksten, naar verwachting kunnen wij u het totale pakket begin volgende week toezenden.

De onderhandelingen zijn steeds bijgewoond door 2 leden van de ondernemingsraad, ook is tussentijds veelvuldig afgestemd met de OR, opdat onze activiteiten over en weer zo goed mogelijk met elkaar zouden sporen

De Unie wil de OR van Zurich en met name ook de eigen OR-leden die zich buiten gewoon hebben ingespannen en nog voor het tot stand brengen van een goed eindresultaat, van harte bedanken voor de samenwerking tot nu toe. Ook de komende tijd zullen wij elkaar nodig hebben en in goede samenwerking samen optrekken

Tot slot

Na een zeer moeizame start van de onderhandelingen hebben de vakorganisaties samen met de OR een compromisvoorstel op tafel gelegd, dat de basis vormt van het nu bereikte principeakkoord. Alle partijen hebben, onder formeel voorbehoud van hun besluitvormende organen, nadrukkelijk de intentie uitgesproken om hier samen uit te komen en de personeelsproblematiek goed op te lossen. De Unie vindt dan ook we ons evenzeer gezamenlijk moeten richten op constructieve vervolgstappen om de onzekerheid voor alle betrokken medewerkers zo snel mogelijk weg te nemen. Wij doen een appel op Zurich en SNS Reaal om ook hun onderlinge onderhandelingen voortvarend af te handelen.

Dennis Kohen,

bestuurder

vrijdag, 25 april 2003