Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Vrijdag 25 april 2003

Staking bij De Lijn Antwerpen: vijfde werkonderbreking op maand tijd BTTB: "Werkonderbreking Antwerpen schendt vertrouwen van Lijnklanten"

Vandaag worden de reizigers van De Lijn Antwerpen geconfronteerd met een staking van de bestuurders bij De Lijn. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) keurt deze werkonderbreking af. Eerder riep de BTTB Vlaams verkeersminister BOSSUYT op om een bemiddelaar aan te duiden in het uitzichtloze conflict tussen de vakbonden en de directie van De Lijn.

De belangenorganisatie voor openbaarvervoerreizigers BTTB vindt het ongepast dat de bestuurders het werk nog maar eens neerleggen. Indien er geen overleg meer mogelijk is tussen de werkgever en de werknemers, kan er eventueel gedreigd worden met acties. Het dreigen met acties of stakingen is al een pressiemiddel op zich. Bovendien verwacht de reizigersbond dat de vakbonden meer klantvriendelijke acties hanteren, zoals bv. ludieke acties, nultarief voor iedereen, enz. Stakingsacties schenden het vertrouwen dat almaar meer mensen aan De Lijn schenken en verjagen hen naar de auto, een vervoermiddel "dat nooit staakt".

De BTTB onderstreept dat een eventuele verhoging - zoals syndicaal geëist - van de vergoeding voor zaterdagprestaties geen enkele negatieve weerslag mag hebben op het rittenaanbod, zoals jaren geleden wél gebeurde na het toekennen van "dubbel loon" voor de prestaties op zondag. Zeker op de Antwerpse stadstramlijnen verantwoordt de grotere reizigerstoeloop dat het bestaande aanbod op zaterdag nog wordt verhoogd, bv. door het inleggen van "dubbele" PCC-trams en van meer Hermelijntrams.

De BTTB hoopt dat de directie van De Lijn de reizigersbelangen niet ondergeschikt maakt aan de syndicale eisen, alsook dat een sociaal bemiddelaar het conflict uit de impasse kan helpen.

Luc DESMEDT
voorzitter BTTB vzw