Anti Racisme Informatie Centrum

email

Maand van de filosofie
Lezingen van Henk Oosterling en Tariq Ali

Dinsdag 1 april, 20.00 uur, Zaal de Unie
Filosoof Henk Oosterling over de vreemdeling in de stad.

Hoe zorgen we ervoor dat we als Rotterdammers niet vreemd in eigen stad en ook niet wereldvreemd geraken? Hoe kan Rotterdam uitgroeien tot een stad van burgers die gezamenlijk betekenis aan de stad kunnen geven en tegelijkertijd niet de ogen sluit voor de omringende wereld waar we als Rotterdammers deel van uitmaken? Henk Oosterling, Rotterdams filosoof, publicist en oprichter van het Centrum voor Filosofie & Kunst, behandelt op filosofische wijze - onbevooroordeeld en onderzoekend - deze urgente vragen.

Dinsdag 1 april 2003
Zaal de Unie, Mauritsweg 34 te Rotterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl
Informatie: www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl

Zondag 27 april, 14.00 uur, Remonstrantse Kerk EUTOPIA-lezing door historicus Tariq Ali: Moslems and Modernity (Voertaal is Engels)

De Brits-Pakistaanse Tariq Ali behoort tot de belangrijkste denkers als het gaat om de politieke vertaling van globalisering en in het bijzonder om de relatie tussen het westen en de islamitische wereld. Tariq Ali is historicus en auteur en heeft vele boeken op zijn naam staan. In zijn meest recente boek Clash of Civilizations gaat hij uitvoerig in op de verharde relatie tussen het westen en het oosten. Hij is van mening dat het westen hypocriet en opportunistisch is in de relatie met het Midden-Oosten. Tegelijkertijd schuwt hij harde kritiek op islamisten niet. Bijzonder aandacht heeft hij voor de positie van jonge moslims in Europa.

In zijn lezing spreekt Tariq Ali over jonge moslims en hun gevoel van vervreemding ten opzichte van de moslimtraditie en de westerse moderniteit. Hij onderzoekt in zijn lezing de mogelijkheid of jongeren het gevoel van uitgesloten zijn cultureel productief kunnen maken door zich in te zetten voor ontplooiing van de eigen positie en identiteit.

Na de lezing gaat hij in gesprek met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling.

Tariq Ali, geboren in 1943 te Lahore, toentertijd Brits gecontroleerd India. Ali studeerde in Pakistan en later in Oxford. Zijn verzet tegen de militaire dictatuur in Pakistan gedurende de jaren zestig leidde tot een permanente ballingschap in Groot-Brittannië Tijdens de late jaren zestig was hij actief in anti-oorlog bewegingen in Europa.

Na afloop is van Tariq Ali verkrijgbaar:
The Clash of Fundamentalism; paperback: 9,75 (winkelprijs 15,-) en hardback: 15,60 (winkelprijs 24,-).
Shadows of the Pomegranate Tree, The Book of Saladin en The stone Woman. Allen paperback: 9,75 (winkelprijs 15,-)

Zondag 27 april 2003
Remonstrantse Kerk, Museumpark 3 te Rotterdam Aanvang: 14.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl
Informatie: www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl