Korps: Friesland, plaats: Fryslân 27-04-2003
Politieberichten 26/4 (13.00 uur) t/m/ 27/4 (13.00 uur)

Gorredijk: winkeldiefstal
Zaterdagmiddag werd om 13.15 uur een verdachte aangehouden aan de Alde Singel ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 51- jarige Groningse, wilde een lamp uit een winkel meenemen zonder te betalen. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Een 65- jarige inwoonster van Gorredijk deed aangifte.

Hurdegaryp: aanrijding - getuigen gevraagd
Op zaterdag, om 18.00 uur raakte een meisje licht gewond na een aanrijding. Het slachtoffer, een 13- jarige inwoonster van Hurdegaryp, werd door dorpsgenoten thuisgebracht met een bloeduitstorting aan haar rechterbeen. Het meisje fietste op de Wester Omwei. Toen ze af wilde slaan om de Drijberweg op te rijden, kwam een witte personenauto uit de tegenover gestelde richting aanrijden. Het meisje schatte in voor deze auto af te kunnen slaan. De personenauto raakte echter haar rechter bovenbeen tijdens de manoeuvre. De auto reed verder in de richting van de Wester Omwei. De politie vraagt de bestuurder/ster van de witte personenauto en/of eventuele getuigen die iets hebben gezien, om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Alcohol in het verkeer
In de nacht van zaterdag op zondag werd een alcoholcontrole gehouden in de gemeenten Leeuwarden en Boarnsterhim. De controle werd uitgevoerd door 26 politiefunctionarissen, waaronder Fryske Diken en de Kmar. Er werden in totaal 1134 blaastesten op straat afgenomen. Van 21 personen werd op het bureau de adem geanalyseerd. Ze ontvingen vervolgens een proces-verbaal. Van deze 21 personen werd bij 8 personen het rijbewijs ingevorderd, waaronder een inwoner van Duitsland en een beroepsmilitair. De Duitser had de hoogste uitslag van de ademanalyse, 915 ug/l. Tot slot werden nog 2 personen geverbaliseerd voor overige zaken. Een bestuurder voor het rijden zonder geldig rijbewijs. De andere automobilist voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

In het overige deel van de provincie Fryslân werden de volgende bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Ze ontvingen allen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Opeinde: Kommisjewei, zaterdag 20.15 uur, 33- jarige inwoner van de gemeente Smallingerland, 625 ug/l, rijverbod van 7 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Waskemeer: Oude Wijk, zaterdag 23.40 uur, 49- jarige inwoner Sumar, 1215 ug/l, rijverbod 16 uren, automobilist, rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: Herenwal, zondag 00.38 uur, 40- jarige inwoner van Heerenveen, 625 ug/l, rijverbod 7 uren, fietser. Botste met fiets tegen geparkeerde auto met als gevolg schade aan personenauto.

Bolsward: Exmorraweg, zondag 01.18 uur, 57- jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, 400 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Wolvega: Van Harenstraat, zondag 02.32 uur, 26- jarige inwoner van Wolvega, 560 ug/l, rijverbod 6 uren, automobilist.

Hindelopen: Oosterdijk, zondag 02.55 uur, 29- jarige Leeuwarder, 325 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Sneek: Stadsrondweg-zuid, zondag 03.25 uur, 19- jarige inwoner van de gemeente Wimbritseradiel, 620 ug/l, rijverbod 7 uren, automobilist, rijbewijs ingevorderd.

Drachten: Zuidkade, zondag 03.37 uur, 37- jarige inwoner van Drachten, 715 ug/l, rijverbod 24 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Franeker: Leeuwarderweg, zondag 03.30 uur, 58- jarige Leeuwarder, 685 ug/l, rijverbod 8 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Lemmer: Rondweg, zondag 03.50 uur, 28- jarige inwoner van Lemmer, 315 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Sneek: Bolswarderbaan, zondag 04.50 uur, 33- jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, 485 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist.

Heerenveen: Bielzen, zondag 07.50 uur, 28- jarige inwoonster van Heerenveen, 300 ug/l, rijverbod 2 uren, automobiliste.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdagmiddag werd om 15.40 uur een verdachte aangehouden aan de Emmakade ter zake winkeldiefstal. De man, een 25- jarige Leeuwarder wilde een flesje frisdrank t.w.v. 0,47 meenemen zonder te betalen. Er werd aangifte gedaan door een medewerker van de winkel.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag werd om 03.00 uur een man beroofd van zijn portemonnee aan de Monnikemuurstraat. In de portemonnee zaten enkele Euros, een OV-jaarkaart, creditcards en lidmaatschapspasjes. De man, een 21- jarige Leeuwarder, wilde zijn woning binnengaan toen drie jongens hem de weg vroegen. Om de weg te wijzen liep de man een stukje mee. Hij voelde dat zijn portemonnee gerold werd. Toen hij de hand van de verdachte wilde pakken, kreeg hij een vuistslag in het gezicht. De verdachte rende daarna met de portemonnee weg. Het signalement van de verdachte luidt: lengte ongeveer 1.80 m., rond 18 jaar, blanke huidskleur, zwart kort haar. De verdachte droeg een petje. De politie vraagt eventuele getuigen die iets hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Wolvega: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding Op vrijdag werd om 23.50 uur het rijbewijs ingevorderd van een automobilist aan de Steenwijkerweg. De bestuurder van een personenauto, een 21- jarige inwoner van Wolvega reed 138 km/u op een wegvlak waar maximaal 80 km/u gereden mag worden. De verdachte had een snelheidsovertreding gemaakt van 58 km/u en ontving een proces-verbaal.

Goutum: aanrijding met drank
Op zaterdag ontstond rond 17.30 uur een aanrijding aan de Overijsselseweg. Er raakte niemand gewond. De bestuurder van een personenauto, een 29- jarige inwoner van Drachten, had gedronken en was de controle over de auto verloren. De uitslag van de blaastest was 250 ug/l. De auto van de verdachte had naast een hek, een geparkeerde auto geraakt en kwam tot stilstand op de Bredijk. De auto van de verdachte raakte zwaar beschadigd, het kenteken werd ingevorderd. Verdachte werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Na verhoor en het opgemaakte proces-verbaal werd de verdachte weer vrijgelaten.

Sint Nicolaasga: brand
Zondagochtend, omstreeks 06.00 uur verleende de politie assistentie bij een schuurbrand aan de Boskranne. Er raakte niemand gewond. De brandweer bluste het vuur, maar kon niet voorkomen dat zowel de schuur als de daarin gestalde fietsen en bromfietsen verloren gingen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Dokkum: verdachten aangehouden
Zondag ontstond omstreeks 03.35 uur een vechtpartij aan de Aalsumerpoort tussen een groep van tien tot vijftien jongeren. De politie was ter plaatse. In het belang van de openbare orde werd de groep door de politie gesommeerd om uit elkaar te gaan. Drie personen voldeden niet aan het bevel of pleegden verzet, waarop ze werden aangehouden. De politie had de zaak snel onder controle. De verdachten, Ternaarders in de leeftijd van 18 tot 26 jaar, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Na verhoor werden de verdachten weer vrijgelaten.

Joure A7: aanrijding met gewonde
Zondagochtend om 04.25 uur raakte een persoon gewond tijdens een eenzijdige aanrijding ter hoogte van het verkeersplein te Joure. Een van de vier inzittenden van een personenauto werd per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht met borstklachten (geen nadere gegevens bekend). De bestuurder van de auto, een 19- jarige inwoner van Utrecht, had waarschijnlijk door te hoge snelheid de controle over het voertuig verloren. Hierdoor raakte de auto de betonrand van het verkeersplein. De auto was total loss en werd weggesleept door een takeldienst.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272