BedrijfsautoRAI

28-04-2003

Mercedes-Benz Sprinter Transporter van het Jaar 2003

De Mercedes-Benz Sprinter heeft de vergelijkingstest Transporter van het Jaar 2003 van de Duitse uitgever ETM-Verlag gewonnen. De testauto een Sprinter 313 CDI eindigde in de categorie tot 3,5 ton (toelaatbaar totaalgewicht) op de eerste plaats.

De testers roemden vooral de veiligheid, de overzichtelijke cabine, de gemakkelijke instap en de wendbaarheid.

De testers waren uit diverse branches afkomstig, waaronder koeriers- en pakketdiensten, ambachtelijke bedrijven en dienstverlenende firmas. ETM-Verlag (Euro Transport Media) geeft diverse vakbladen uit, waaronder Fernfahrer, Trans Aktuell en het ook in Nederland verkrijgbare Lastauto Omnibus.

De Mercedes-Benz Sprinter is al sinds zijn introductie in 1995 zeer succesvol. Kort na het op de markt komen won hij al de felbegeerde onderscheiding Van of the Year. Dankzij voortdurende aanpassingen behield de bestelwagen zijn leidende positie. In de herfst van 2002 werd een grotere stap gezet. Die nieuwe lichting is te herkennen aan de koplampen achter helder glas en de gewijzigde grille. Bovendien zijn de onderhoudsintervallen verlengd tot 60.000 km (was 45.000 km) en hoeft nog maar elke 30.000 km (was 22.500 km) de olie ververst te worden. Als optie is sinds die verjongingsronde voor de 115 kW CDI ook een automatische versnellingsbak met koppelomvormer leverbaar. Een alternatief binnen de Sprinter-reeks is de geautomatiseerde handgeschakelde 6-versnellingsbak Sprintshift, die reeds in 2000 op de markt kwam. Hiermee zijn economisch en ontspannen rijden mogelijk voor een aantrekkelijke prijs.

Als eerste in de klasse tot 3,5 ton toelaatbaar totaalgewicht is de Sprinter (gesloten bestelwagen en Combi) standaard voorzien van ESP (Electronic Stability Program). In kritieke rijsituaties gaat ESP met gerichte remingrepen bliksemsnel een neiging tot slippen tegen. De beproefde eigenschappen van ABS (Anti-Blokkeer-Systeem), BAS (Brake Assist System) en ASR (Aandrijf-Slip-Regeling) zijn in ESP geïntegreerd.