Gemeente 's-Gravenzande

Nieuw herdenkingsmonument in 's-Gravenzande

's-Gravenzande, 28 april 2003

Vorige week is aan de Vreeburghlaan, achter de Nederlands-hervormde kerk, in s-Gravenzande een nieuw herdenkingsmonument geplaatst. Gedeeltelijk nieuw, want het oude monument dat was opgericht ter herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog is respectvol onderdeel geworden van het nieuwe algemene herdenkingsmonument.

Bij het monument kunnen allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen, worden herdacht. Dat geldt voor zowel burgers als militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Het herdenkingsmonument bestaat uit drie delen. Naast het oude monument is een middenpaneel geplaatst dat een verbeelding is van ontwrichtend geweld. Een viervlak is ruw verstoord door een inslag die een gat in de steen heeft geslagen. Het derde paneel bestaat uit twee hardstenen platen met inscripties uit alle windstreken over oorlog en vrede.

Beeldhouwer Kees Buckens is de ontwerper en maker van het nieuwe monument, dat op 4 mei om 20.00 uur het centrale punt is voor de dodenherdenking in s-Gravenzande.

Deze week ontvangen alle huishoudens in s-Gravenzande een folder met informatie over het monument. Ook is er een lesbrief gemaakt voor het onderwijs.

Herdenkingsmonument