Gemeente Amersfoort

Werkzaamheden Stadsring van start; Binnenstad bereikbaar, wel kans op vertraging

datum: 16 april 2003

De Stadsring wordt de komende maanden grondig opgeknapt. Deze week is de gemeente gestart met de voorbereidingen. De werkzaamheden maken het noodzakelijk om vanaf 28 april de vier huidige rijstroken tijdelijk terug te brengen tot twee rijstroken. Verkeer in beide richtingen blijft mogelijk. De binnenstad is tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar. Gemotoriseerd verkeer moet echter rekening houden met vertragingen.

In de eerste fase gaat de zuidzijde van de Stadsring op de schop. De aanpak van de centrumzijde staat voor het najaar gepland. Het werk wordt naar verwachting half december 2003 afgerond.

Winkels en parkeergarages bereikbaar
De gefaseerde aanpak maakt het mogelijk de helft van het aantal rijstroken open te houden voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer dat niet per se door het centrum hoeft, wordt bij de toegangswegen geadviseerd een andere route te kiezen. De binnenstad - de winkels en parkeergarages - blijven gewoon bereikbaar. Enige vertraging op de route is echter niet te voorkomen.

Het werk betreft in feite alleen de rijbanen en kruispunten. De parallelwegen worden alleen ter hoogte van de kruispunten iets aangepast. Fietsers en voetgangers ondervinden daardoor relatief weinig hinder van de werkzaamheden. Wegens ruimtegebrek is het helaas niet mogelijk om voor de bussen speciale voorzieningen te treffen. Busreizigers hebben net zoveel kans op vertraging als automobilisten. Een aantal bushaltes wordt verplaatst en de halte bij de Hendrik van Viandenstraat komt tijdelijk te vervallen. De fiets is tijdens de werkzaamheden dan ook het beste alternatief.

Reconstructie Stadsring
De reconstructie betreft de gehele Stadsring tussen de tunnel bij de Amsterdamseweg en de Flierbeeksingel. Vorig jaar al werd aan de kant van de binnenstad een wandelboulevard en een nieuw fietspad aangelegd. Nu is de weg zelf aan de beurt om opgeknapt te worden. De rijstroken krijgen nieuw asfalt en een nieuwe indeling. Ook wordt gewerkt aan logische aansluitingen met de tunnel en met de kruispunten met de Arnhemse- en de Utrechtseweg.

Tijdens het werk wordt direct ook het verouderde drainagesysteem ter hoogte van de tunnel bij de Amsterdamseweg vervangen. Tussen de Van Asch van Wijckstraat en de Heiligenbergerbeek wordt tenslotte ook het riool nog aangepakt.

De middenberm meest opvallend
Over de gehele lengte van de Stadsring wordt een middenberm aangebracht. Het is het meest kenmerkende element van het ontwerp. Door de vier stroken asfalt te 'breken'met een berm van 1.20 meter breed - waarin ook de verlichting een plaats krijgt - wint het wegbeeld van deze belangrijke route aan aantrekkingskracht. Aan de zuidzijde blijft de bestaande berm gehandhaafd, evenals de veertig jaar oude rij kastanjebomen. Ter hoogte van de winkelpromenade Amicitia komen nog eens vijf nieuwe bomen.

Bussen
Aan de rijstroken voor de bus verandert er weinig. Aan het begin en aan het eind van de Stadring wordt de situatie iets aangepast. Komend vanuit de tunnel wordt de busbaan in de nieuwe situatie voortgezet tot aan de Van Asch van Wijckstraat. Tussen de Flierbeeksingel en de Bleekersingel wordt de busstrook stadinwaarts ingekort tot voor het kruispunt met de St. Andriesstraat. Hierdoor krijgt het autoverkeer bij het kruispunt wat meer ruimte en wordt een vlotte doorstroming gestimuleerd.

Meer informatie
De uitvoeringstekeningen van het werk aan de Stadsring liggen ter inzage bij Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7 en bij het wijkmeldpunt Binnenstad, Kortegracht 24.

Actuele informatie over stremmingen en omleidingsroutes in de stad is te vinden op www.amersfoort.nl. en in de rubriek 'De weg in de stad'in de wekelijkse Stadsberichten.

Voor meer informatie over de uitvoering van de reconstructie is de Servicetelefoon bereikbaar, tel. 033-469 48 69. Bewoners en/of belanghebbenden worden doorverbonden met de betrokken opzichter of directievoerder.

Amersfoort timmert aan de weg
Het werk aan de Stadsring is onderdeel van 'Amersfoort timmert aan de weg'. In korte tijd wordt een flink aantal toegangswegen van Amersfoort opgeknapt en opnieuw ingericht. Dat is heel hard nodig. Omdat de kwaliteit van de wegen erom vraagt maar ook omdat Amersfoort erg hard groeit. Aanpassingen zijn nodig om een snelle afwikkeling van het verkeer te kunnen blijven garanderen.

In 2003 en 2004 vindt er een piek plaats in het werk aan de wegen. Om overlast te beperken, zijn de afzonderlijke wegen zorgvuldig op elkaar afgestemd. Zo blijft de stad ook tijdens het 'timmeren'gewoon bereikbaar.