FNV

FNV is tegen aanleg van Moerdijkse Hoek

Het FNV regiobestuur heeft zich uitgesproken tegen de ontwikkeling en aanleg van Moerdijkse Hoek. Na de ledenraadpleging op dinsdag 22 april 2003 heeft het regiobestuur het besluit genomen om zich te keren tegen de verdere ontwikkeling van het tweede bedrijventerrein onder Moerdijk.

Volgens het regiobestuur is de Provincie er de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd om antwoord te geven op de volgende twee vragen: levert de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid zowel kwalitatief als kwantitatief en wordt er met de aanleg een bijdrage geleverd aan de verbetering van de leef- en woonomgeving in West-Brabant. Vervolgens formuleert het regiobestuur alternatieven om het geld dat gemoeid is met de aanleg aan andere projecten te besteden ten behoeve van de ontwikkeling van West-Brabant.

De ontwikkeling van een tweede grootschalig, vernieuwend duurzaam, bovenregionaal bedrijventerrein in de gemeente Moerdijk, Moerdijkse Hoek genaamd, is een onderwerp dat de FNV reeds lange tijd bezig houdt. In maart 2000 heeft de FNV een nota uitgebracht waarin is geconcludeerd dat op zijn minst heroverwogen moet worden of Moerdijkse Hoek er zou moeten komen. In hetzelfde rapport is ook een aantal van de FNV-uitgangspunten uit onze Grondslag omschreven namelijk:
* streven naar volledige en volwaardige werkgelegenheid;
* streven naar absolute ontkoppeling van economische groei en vermindering van de milieudruk. In de opeenvolgende discussies heeft de FNV later aan deze uitgangspunten het zogeheten Duurzaamheidsdenken van TELOS gekoppeld: "de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek dient een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkelingen waarbij de economische, ecologische en sociaal-culturele kapitalen van de duurzaamheiddriehoek voor West Brabant in balans zijn". De FNV heeft daarom in maart 2001 het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verzocht om een duurzaamheidbalans te laten opstellen door TELOS voor het betrokken gebied. Dat is tot op heden niet gebeurd. TELOS heeft echter wel een onderzoek verricht naar de betekenis van het concept "vernieuwend duurzaam bedrijventerrein Moerdijkse Hoek op regionaal niveau en op het niveau van het bedrijventerrein zelf".

In de media en in verschillende regionale en provinciale overlegorganen heeft de FNV meegedeeld dat een definitieve opvatting komt als het rapport van TELOS eenmaal is verschenen. Hoewel het rapport uiteindelijk een andere inhoud en doelstelling heeft meegekregen is het tijd is om de FNV-opvatting te formuleren en aan de buitenwacht kenbaar te maken. Daartoe is op dinsdag 22 april 2003 een ledenraadpleging gehouden als voorbereiding op de definitieve besluitvorming van het FNV-Regiobestuur dat plaats vond op woensdag 23 april 2003.

Bij deze besluitvorming stonden antwoorden op twee vragen centraal:
* levert de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van de werkgelegenheid, zowel kwalitatief als kwantitatief, voor de bevolking in West Brabant;
* levert de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek een substantiële bijdrage aan verbetering van de leef- en woonomgeving in West Brabant. De antwoorden op deze vragen zijn door de leden van de FNV in West Brabant en het FNV-Regiobestuur als onvoldoende aangemerkt. Een en ander is bevestigd door de conclusies van het TELOS onderzoek! Zij zetten de nodige vraagtekens bij met name de mate waarin de onderliggende, tot nu toe verschenen rapporten, voldeden aan de door het provinciebestuur gehanteerde uitgangspunten, namelijk "vernieuwend duurzaam". Dat alles overziende heeft ons Regiobestuur het volgende standpunt ingenomen:

De eventuele ontwikkeling van Moerdijkse Hoek levert, op grond van de tot nu toe verschenen rapporten, geen aantoonbare, substantiële bijdrage aan zowel de verbetering van de werkgelegenheid als de leefbaarheid in West Brabant. Daarom wijst de FNV in Zuidwest Nederland de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek af.

De FNV doet hierbij de suggestie om andere strategische keuzes te maken voor de verdere ontwikkeling van West Brabant:
* Versterk de ontwikkeling van de Kenniseconomie en relateer deze ontwikkeling aan de sociaal economische kerncompetenties van West Brabant;
* Stimuleer de economische ontwikkelingen allereerst in de stedelijke gebieden waar zich ook de concentraties van de beroepsbevolking zich bevinden;
* Anticipeer op een veranderende arbeidsmarkt in het licht van de ontwikkelingen rond ontgroening en vergrijzing en investeer in met name de zorg. De ontgroening en vergrijzing neemt zeker na 2010 enorm toe;
* Stel alles in het werk om het huidige industrieterrein Moerdijk te optimaliseren.

FNV