Gemeente Zoetermeer

Hondenbezitters opgelet

Voor een zo milieuvriendelijk mogelijk beheer van onze recreatiegebieden, heeft de gemeente op verschillende locaties in de stad schapen lopen. En nu in het voorjaar zijn er lammetjes en veel drachtige schapen. De laatste tijd is het herhaaldelijk voorgekomen dat schapen worden aangevallen door loslopende honden. Met alle vervelende gevolgen van dien. Ter voorkoming van dergelijke ongelukken vraagt de gemeente dringend om honden in de nabijheid van schapen aan de lijn te houden. Dit geldt het gehele jaar door.

Honden aan de lijn
Honden mogen in Zoetermeer, met uitzondering van speciaal aangewezen plaatsen en routes, alleen aangelijnd worden uitgelaten. Het is momenteel broedseizoen en honden moeten op meerdere plaatsen dan gebruikelijk aangelijnd zijn. Het broedseizoen duurt tot 1 juli. Op de Hondenkaart staan deze gebieden geel gemarkeerd. Alle eigenaren die Hondenbelasting betalen hebben deze kaart in maart 2002 ontvangen. Hondenbezitters die later hun viervoeter hebben gemeld voor de hondenbelasting krijgen de kaart bij de aanmelding toegezonden.

Hondenpoep
Vervuiling door honden is altijd en overal verboden, behalve in het struikgewas. Buiten de bosschages moeten uitwerpselen worden opgeruimd. Deze regels gelden zowel in gebieden waar honden moeten zijn aangelijnd als op plaatsen waar honden los mogen lopen. Eventuele ongelukjes buiten het struikgewas moet de baas zelf verwijderen. Dat kan door middel van een zakje of schepje en door gebruik te maken van de afvalbakken in de stad. De zakjes zijn verkrijgbaar bij alle wijkposten in Zoetermeer.
Ondanks de gemeentelijke regels op dit gebied blijkt in de praktijk dat het helaas niet altijd is te voorkomen dat op bepaalde plaatsen (overmatige) overlast van hondenpoep ontstaat. Structurele overlast kan gemeld worden bij de wijkpost.

Laatste wijziging: 28-04-2003