Gemeente Leusden


* 15-04-03 / Heiligenbergerweg tijdelijk afgesloten voor autoverkeer
---

15-04-03
Heiligenbergerweg tijdelijk afgesloten voor autoverkeer

Begin april is de gemeente Amersfoort gestart met voorbereidende werkzaamheden aan de Heiligenbergerweg. Tussen 28 april en 11 juli 2003 is de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de bussen worden omgeleid. Ter plaatse worden omleidingroutes aangegeven. Fietsers kunnen er wel door.

De reconstructie betreft het gedeelte van de Heiligenbergerweg tussen de Bisschopsweg en de Driftakkerweg op de gemeentegrens met Leusden. Het viaduct over de A28 is al uitgebreid met twee fietsbruggen om zowel voor het openbaar vervoer als voor fietsers een comfortabele en veilige route te creëren. Nu wordt de weg zelf uitgebreid met vrijliggende fietspaden en een vrije busstrook stadinwaarts. Ook de fietspaden op de oprit naar de brug worden verbreed.

Omleidingen autoverkeer
Vooral het woon/werkverkeer tussen Leusden en Amersfoort krijgt tijdens de spits te maken met vertraging. Vanuit Leusden loopt een omleidingroute richting Amersfoort via de Groene Zoom, de Randweg en dan de snelweg A28 of via de Groene Zoom, Maanweg en Arnhemseweg. Om de doorstroomsnelheid van het verkeer vanuit Leusden te vergroten, zullen de verkeerslichten bij het kruispunt Maanweg/Arnhemseweg voor het rechtsafslaande verkeer richting Amersfoort, 20 seconden langer op groen blijven staan dan gebruikelijk. Dit betekent dat de verkeerslichten voor het verkeer vanuit Woudenberg richting Amersfoort op diezelfde kruising langer rood licht geven. In Woudenberg wordt het verkeer met bebording gewezen op deze vertraging en geadviseerd via de Doornseweg (N225 en N227) naar Amersfoort te rijden. De omleidingroutes worden ter plaatse aangegeven.
Om sluipverkeer in Leusden te voorkomen, worden de Olmenlaan, Larikslaan, Ruige Velddreef en Davelaken afgesloten van de Zwarteweg. Het autoverkeer kan dan via Randweg of Burg. de Beaufortlaan richting Amersfoort te rijden.

Fietsverkeer en buslijnen
De fiets is tijdens de afsluiting het beste alternatief. Fietsers kunnen gewoon van de Heiligenbergerweg gebruik maken. Bussen tussen Leusden en Amersfoort (lijn 77, 78 en 79) worden omgeleid. Bus 79 rijdt via Hogeweg, A28, Randweg en Flankement richting Barneveld. De bussen 77 en 78 rijden via de Arnhemseweg/Maanweg hun normale route. Reizigers in bus 78 kunnen bij Flankement overstappen op bus 79, die verder richting Barneveld gaat. Busreizigers worden op de betreffende buslijnen geïnformeerd over de exacte route, de bijbehorende uitstaphaltes en dienstregeling.