D66

Levendige bijpraatsessie in Groningen

Democraten 66

Partijvoorlichting

27-04-2003 - Meer dan 250 D66-leden en kiezers waren zaterdagmiddag in Groningen om bij gepraat te worden door fractie en bestuur over de informatie en welke rol D66 wel of niet in een eventuele informatie moet spelen. Het werd een levendige sessie welke kritisch, maar inhoudelijk sterk en constructief was. Daarbij spraken de aanwezige leden geen veto uit tegen onderhandelingen met CDA en VVD. Alles bij elkaar werd er zaterdag wel een krachtig signaal afgegeven aan de onderhandelaars: Vooruit, het is goed dat jullie praten, goed dat jullie stevig en alles behalve bescheiden praten, maar kom niet met te weinig thuis.

Leden uit heel Nederland gingen in verschillende rondes in debat met partijvoorzitter Alexander Pechtold en Tweede Kamerlid Bert Bakker. Hoewel de aanwezigen zeer kritisch waren, gaven weinigen aan dat er in het geheel niet gepraat had mogen worden. Een flink aantal vindt dat onze kiezers, goed voor zes zetels, gekozen hebben voor ons programma en dat je dus voor hun en onze idealen moet opkomen. Alle opties dienen daarbij uitgediept te worden om juist die optie te vinden, waarbij je zoveel mogelijk realiseert.

Regelmatig werd er door de deelnemers stevig gediscussieerd over hun gevoelens, waarbij vrijwel alle aanwezigen vraagtekens bij het te verwachten maximaal haalbare resultaat plaatsten. Het vertrouwen daarin is evenwel niet groot. De bijeenkomst had daarover verschillende gevoelens: je haalt misschien wel enkele belangrijke en grote wensen binnen, maar het gaat er ook om, dat je straks medeverantwoordelijk wordt voor vele tientallen punten waar je van huis uit faliekant tegen was. Ook de bereidheid van de gesprekspartners tot concessies werd door de meeste deelnemers niet hoog aangeslagen. Al eens eerder zijn voor ons belangrijke onderhandelingsresultaten door vertraging, uitkleding of domweg wegstemmen gesneuveld - en dan nadat je een paar jaar lang loyaal aan je partners bent geweest.

Naast de kritische geluiden waren er ook veel leden die de huidige ontwikkelingen als positief ervoeren. De regio Noord-Brabant maakte bij monde van André van Wanrooy dit expliciet kenbaar. Ook de wethouder van D66 in Ijsselstein gaf aan belang te hechten aan het eerst bekijken wat er mogelijk is i.p.v. direct de deur in het slot te gooien.

In reactie op de statements van de aanwezigen benadrukten zowel Pechtold als Bakker dat er slechts verkennend wordt gesproken. En op sommige punten gaan deze gesprekken wat beter als op andere items. Voor D66 is daarbij niet het strategisch akkoord de inzet, maar haar verkiezingsprogramma. Bakker gaf aan dat D66 zijn huid zo duur mogelijk wenst te verkopen en dat zaken als investeringen in de kenniseconomie (onderwijs/ wetenschap) en natuur en milieu daarbij voorop staan. Opvallend was dat de zaal het belangrijker vond dat deze punten concrete resultaten opleveren, dan die aangaande de staatkundige vernieuwingen. Bert Bakker kondigde tijdens de bijeenkomst aan dat D66 staat voor een specifiek pardon voor asielzoekers.

Partijvoorzitter Pechtold benadrukte dat wat hem betreft het laatste woord in eventuele onderhandelingen aan de leden is. Hij is voorstander van een congres nadat er in onderhandelingen over de inhoud overeenstemming is bereikt. Dat onderhandelingsresultaat moet dan aan de leden tijdens een congres worden voorgelegd. Net zo belangrijk acht hij communicatie met de kiezer op dit punt.

Door geen van de deelnemers werd de fractie of de vertegenwoordigers persoonlijk bekritiseerd. Alle bijdragen gingen over de inzet en de kans op resultaat. Alles bij elkaar werd er zaterdag door de leden een krachtig signaal afgegeven aan de onderhandelaars: Vooruit, het is goed dat jullie praten, goed dat jullie stevig en alles behalve bescheiden praten, maar kom niet met te weinig thuis. Je zit daar niet omdat wij droomden van zo'n regering, maar omdat anderen ons blijkbaar nodig hebben. In dit verband merkte één van de leden op: "Ik droom er van, dat er volgende week een verklaring komt van Balkenende, dat D66 is afgewezen als regeringspartner, omdat het veel te sociaal en te liberaal is."