Gemeente Kerkrade

28.04.03: Renovatie Oude Gracht succesvol afgerond

Onlangs is de renovatie van de oude Gracht succesvol afgerond. Op vrijdag 25 april 2003 werd daar een feestelijk tintje aan gegeven. Op symbolische wijze opende wethouder Peter Thomas de gerenoveerde wijk.

De gemeente Kerkrade heeft ongeveer anderhalf miljoen euro in de rioolrenovatie en wegreconstructie in De Gracht gestoken. De werkzaamheden startten op 16 september 2002.

Aanleiding reconstructie en renovatie

Er zijn diverse oorzaken die hebben geleid tot de wegreconstructie en de rioolrenovatie: In 1999 heeft de gemeente Kerkrade onderzoek laten doen naar het volledige rioolstelsel in Kerkrade. Uit de rioolinspectie bleek dat de riolering in de St. Corneliusstraat, St. Eugeniusstraat, de Grachterstraat en gedeelten van de St. Bernadettestraat (tussen de Grachterstraat en de St. Johannesstraat) en de Calbertsweg (tussen de Grachterstraat en de St. Johannesstraat) aan renovatie toe waren. (In 1999 werd de riolering in de Grachterstraat reeds gerenoveerd).

Daarnaast verkeren de wegen en trottoirs in de wijk in slechte staat en was de inrichting (bomen etc.) niet meer van deze tijd. Ook bestonden er knelpunten met parkeren, zijn een aantal drempels aangepast op verzoek van de busmaatschappij.

Verder zijn de volgende deelprojecten uitgevoerd:

30-kilometerzone

De straten zijn als 30-kilometerzone uitgevoerd. De verkeersremmende maatregelen bestaan onder andere uit rijbaanversmallingen, het aanbrengen van asverspringingen en het toepassen van elementenverhardingen op de kruispunten en in de as van de asfaltwegen.

Parkeerruimte

Door de wegreconstructie ontstaat meer parkeerruimte, namelijk 1,6 parkeerplaats per woning. Met name in de buurt van de basisschool en de kerk was er behoefte aan meer parkeerruimte. Door deze uitbreiding ontstaat er een veiligere verkeerssituatie.

Drempels

De bestaande drempels in de Sint Bernadettestraat en Calbertsweg zijn tijdens de wegreconstructie verwijderd voor het gebruik van lage-vloer bussen. De drempels waren namelijk een obstakel voor bussen die door de Hermes Groep voor de buslijnroutes worden ingezet.

Afkoppelen regenwater

Aansluitend aan de rioolrenovatie en de wegreconstructie zal het regenwater van het riool worden afgekoppeld en bovengronds afgevoerd. Bij bovengrondse afvoer wordt het water van de daken met footjes of buizen door de voortuinen naar het trottoir geleid. Vanaf de openbare weg stroomt het water door straatgoten, onder een natuurlijke helling, naar de dichtstbijzijnde greppel, beek of vijver. Het regenwater van de wijk De Gracht komt uiteindelijk in de greppel langs de spoorweg van het miljoenenlijntje waar het water kan infiltreren in de ondergrond. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan het tegengaan van de verdroging van de bodem. Tevens wordt voorkomen dat schoon water aan de zuivering wordt aangeboden. Wethouder Thomas juicht het toe dat ook in deze wijk het afkoppelen van regenwater de nodige aandacht krijgt.. De bewoners van de woningen met een regenpijp aan de straatzijde (en die hieraan willen meewerken) ontvangen van de gemeente Kerkrade dan ook een vergoeding van 70,- voor het gedogen en instandhouden van deze maatregel. Bovendien worden de tuinen in onderling overleg hersteld en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.