Gemeente Best

29-04-2003
Lintjesregen in Best: zeven koninklijke onderscheidingen

LINTJESREGEN IN BEST: ZEVEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN

Op dinsdag 29 april a.s. daalt de lintjesregen weer over Nederland neer. In de gemeente Best worden zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester A.M. Demmers - van der Geest reikt de onderscheidingen met de bijbehorende versierselen op het thuisadres uit. Eén onderscheiding wordt op een later tijdstip opgespeld.

De heer M.L. van Dijck; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer M. van Dijck zet zich al vele tientallen jaren in als vrijwilliger op diverse terreinen. Eind jaren '50 was de heer van Dijck bestuurslid van de voetbalvereniging Someren. Als bestuurslid heeft hij zich destijds ingespannen voor de realisatie van een tribune (1960). Tot en met 1962 heeft hij bij deze vereniging een bestuursfunctie bekleed.
Vanaf 1962 tot midden jaren '70 is hij bestuurslid geweest van de Stichting Scouting Frama. Daarbij was hij ook een soort "bouwpastoor" bij deze stichting. Hij was namelijk zeer intensief betrokken bij de bouw van de nieuwe blokhut. Voor het inzamelen van de benodigde financiële middelen organiseerde hij iedere maand een bloemenactie en hield hij een inzameling van lege flessen. Met oudjaar organiseerde hij samen met enkele leden een oliebollenactie. De (financiële) opbrengsten kwamen ten goede aan de bouw van de nieuwe blokhut. In die periode verleende hij ook hand- en spandiensten aan het IVN, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, afdeling Best, en de vogelvereniging "De Vogelvriend". Hij is circa 6 jaar lid geweest van het IVN.
Ook bij de vakbeweging is de heer van Dijck geen onbekende. Zes jaar was hij secretaris van NKV Someren. Dezelfde functie heeft hij later nog enkele jaren bekleed bij NKV (later ABVA-KABO) afdeling Best. Daarnaast is hij 12 jaar bondsraadslid geweest van de ABVA-KABO. Eind jaren '70 en begin jaren '80 was de heer van Dijck een aantal jaren lid van de Vredesbeweging in Best. Na de opheffing van deze Vredesbeweging is hij lid geworden van Amnesty International. Tot de dag van vandaag is hij een zeer betrokken bestuurslid van deze instelling en neemt hij aan alle activiteiten deel. Ook is de heer van Dijck al jarenlang (en nog) betrokken bij de Wereldwinkel, Informatiecentrum Ontwikkelingslanden (ICO) in Best. Hij ontwerpt en maakt voor deze instelling het promotiemateriaal. Ook heeft hij voor de Wereldwinkel meegewerkt aan het opknappen en inrichten van een rijdende winkelwagen. Deze wagen is een aantal jaren gebruikt voor de verkoop van producten uit de Derde Wereld. Tot slot: de heer Van Dijck is al enkele tientallen jaren een vaste kracht voor allerlei hand- en spandiensten bij de parochie H. Antonius.

De heer C.J. van Leeuwen; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Leeuwen heeft zich vele jaren ingezet voor de Protestantse Kerk Best - Oirschot en de De Beerzen en is al vanaf 1960 actief als vrijwilliger op velerlei gebied.
Op 16-jarige leeftijd (1960) werd de heer Van Leeuwen secretaris van de jongerenvereniging CJV Samuël in Alphen aan den Rijn. Daarnaast was de heer Van Leeuwen betrokken bij de organisatie van gespreksgroepen met jongeren.
Gedurende een groot aantal jaren heeft de heer Van Leeuwen zich ingezet voor de voetbalvereniging SV ARC te Alphen aan den Rijn. Ook voor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft de heer Van Leeuwen zich ingezet. Hij was gediplomeerd scheidsrechter en lid van de Tuchtcommissie KNVB. Daarnaast trad hij op als scheidsrechter bij de door de KNVB georganiseerde voetbaltoernooien. Via Koninklijke PTT Post is de heer Van Leeuwen een aantal jaren lid geweest van de vrijwillige brandweer in Alphen aan den Rijn. Van 1997 tot 2001 is de heer Van Leeuwen als vrijwilliger actief geweest bij de Oranjevereniging in Eindhoven. Hij was direct betrokken bij de voorbereidingen en uitvoering van de (kinder-) activiteiten op Koninginnedag.
In de jaren '70 was de heer Van Leeuwen een aantal jaren diaken in de Gereformeerde kerk. Als diaken maakte hij deel uit van het kerkbestuur en was hij mede verantwoordelijk voor de zondagse eredienst. Daarna was hij als wijkouderling tevens lid van het kerkbestuur en nam hij maandelijks deel aan de vergadering van de kerkenraad. Sinds 1999 vervult hij deze functie in de Protestantse Kerk in Best. Ook helpt de heer Van Leeuwen al vanaf 1997 bij de oud-papieractie van de Protestantse Kerk en de Antoniusparochie.

De heer A.N.A.M. Gilsing; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Gilsing heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger op diverse maatschappelijke terreinen. Van 1962 tot 1966 was hij actief als hoofdleider bij de Stichting Jeugdwerk van de Trudoparochie in Eindhoven. Deze stichting organiseerde activiteiten voor jongeren, waaronder voetbalspelcompetitie, tafeltennistoernooi en filmvoorstellingen. Na deze tijd (1965 - 1975) was hij actief als vrijwilliger bij buurtactiviteiten in de wijk Hoge Akker, zoals het buurtvoetbal, de buurtvereniging en de jeugdwerkgroep. Ook nam hij actief deel in de Ondernemingsraad bij Philips Technische Bedrijven en in de voorloper van de Ondernemingsraad, de Kern.
In 1969 nam hij zitting in de plaatselijke fluorcommissie. Deze commissie had tot doel te voorkomen dat er te veel fluor aan het drinkwater zou worden toegevoegd. De commissie organiseerde onder andere een enquête onder de Bestse bevolking om haar eisen kracht bij te zetten.
Eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig was de heer Gilsing actief als jeugdleider bij voetbalvereniging Best Vooruit. Tot op heden is hij actief als bestuurslid van de Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken. Vanaf 1993 is hij vice-voorzitter.
Ook voor Amnesty International zet de heer Gilsing zich in. Zijn werkzaamheden bestaan uit het maken van promotie- en aankondigingsborden, het begeleiden van "amnesty-schrijfavonden", het bemannen van voorlichtingskramen op week- en sociale markten, enzovoorts.

De heer Th. L. van Laere; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Op zowel maatschappelijk als sociaal / cultureel gebied is de heer Van Laere vele jaren actief geweest in de Bestse gemeenschap. Onder meer als lid van de gemeenteraad van Best van 1966 tot 1974 en van 1975 tot 1982. In de periode 1966 tot 1974 was hij ook wethouder met in zijn portefeuille: financiën, belastingen, onderwijs, cultuur, recreatie en sport. De heer Van Laere is tevens aangewezen lid geweest van de Stichting Culturele Zaken, Recreatie en Sport (Cures) in de gemeente Best. In november 1968 werd hij door burgemeester en wethouders van Best benoemd tot voorzitter van deze stichting. Als lid en later als voorzitter heeft de heer Van Laere in deze stichting een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de cultuur, recreatie en sport in de gemeente Best.
Na het beëindigen van het wethouderschap in 1974 bleef de heer Van Laere tot 1978 voorzitter van de "Joe Mann" sportfederatie. Deze federatie stelde zich als overkoepelend orgaan van alle in Best actieve sportverenigingen tot doel om de sportbeoefening, door onderlinge samenwerking te bevorderen en te behartigen en het niveau daarvan te verhogen. Als sportman in hart en nieren heeft de heer van Laere een belangrijk aandeel gehad in het bereiken van deze doelstellingen.
Ook de plaatselijke voetbalvereniging Best-Vooruit heeft altijd een bijzondere plaats ingenomen bij de heer Van Laere. Een aantal jaren was hij speler bij deze vereniging. Gedurende 17 jaar was hij penningmeester. Bovendien was hij 33 jaar voorzitter van de veteranenafdeling van Best Vooruit. Als voorzitter heeft hij zich met name ingezet om de onderlinge verbondenheid te bevorderen. Sinds enkele jaren is hij erevoorzitter van de veteranenafdeling. De heer van Laere heeft zich ook ingezet als bestuurslid van de Stichting Lokale Omroep Best en van de Stichting Schots Gedenkteken. Met name zijn financiële deskundigheid als fiscalist heeft hij belangeloos ingezet ten behoeve van diverse instellingen.

De heer M. J. Geertsen; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer M. Geertsen heeft zich vanaf begin jaren '70 ingezet als bestuurder en vrijwilliger bij met name de afdeling Best van de Vrienden van de Hartstichting. Hiervan is hij in 1975 bestuurslid geworden. In 1978 werd hij voorzitter van deze afdeling. De heer Geertsen is zeer actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse collecte van de Nederlandse Hartstichting in Best. Sinds 1981 organiseert hij daarnaast reanimatiecursussen. Sinds 1984 is hij ook bestuurslid van de Stichting Reanimatie Onderwijs Zuid-Oost Brabant. Naast zijn inzet voor de Vrienden van de Nederlandse Hartstichting is de heer Geertsen bestuurslid geweest van de sportvereniging Conditio. Hij was één jaar vice-voorzitter, om vervolgens van 1975 tot en met 2002 de functie van voorzitter te bekleden bij deze sportvereniging. Sportvereniging "Conditio" stelt zich het stimuleren van de beoefening van diverse sporten ten doel ter bevordering van de lichamelijke conditie. Er worden onder andere recreatief volleybal, trimlopen, tennis en wandelactiviteiten georganiseerd. De heer Geertsen organiseert nog steeds de maandelijkse trimloop en het wandelprogramma. Aan deze maandelijkse trimloop in de bossen bij het Joe Mann-natuurtheater wordt door atleten uit de gehele regio Zuid-Oost Brabant deelgenomen.

De heer A.J.C. van Rooij; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Rooij zet zich al vele tientallen jaren in als vrijwilliger, met name op het gebied van het buurtverenigingwerk. In 1970 was hij medeoprichter van buurtvereniging O.V.S., één van de vele buurtverenigingen die Best rijk is. Vanaf de oprichting is hij gedurende 18 jaar bestuurslid geweest, waarvan 15 jaar voorzitter. Onder zijn leiding is de vereniging uitgegroeid tot een bloeiende buurtvereniging.
Eveneens vanaf de oprichting is hij tot en met 2002 de beheerder van het buurthuis geweest; ruim 32 jaar dus.
De heer Van Rooij is midden jaren '90 heel intensief betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe buurthuis. Met financiële steun van de gemeente en enkele fondsen hebben de buurtleden zelf een nieuw buurthuis gebouwd. Ook is hij de initiatiefnemer geweest om met als buurtvereniging O.V.S. deel te nemen aan de Buurtverenigingcompetitie Voetbal Best - Liempde - Oirschot - Sint Oedenrode. Sinds 1995 hanteert de heer Van Rooij ook de voorzittershamer van het mannenkoor van de Sint Odulphusparochie. Daarnaast is de hij nog actief als lid van de werkgroep Onderhoud Odulphuskerk en onderhoud parochiekerkhof.

De heer H.P. van Well; Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Well heeft zich gedurende een groot aantal jaren als vrijwilliger ingezet op diverse terreinen op sociaal-maatschappelijk gebied. In 1998 werd hij gehuldigd vanwege zijn 25-jarig jubileum als zeer actieve vrijwilliger bij de H. Antoniusparochie. Binnen deze parochie heeft hij als vrijwilliger diverse taken uitgevoerd. Hij is onder andere bijna 25 jaar belast geweest met de voorbereiding van kinderen op woord- en misdiensten.
Naast zijn inzet voor de kerkelijke gemeenschap is de heer Van Well sinds 1989 ook zeer actief bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling Best. In 1989 werd hij voorzitter van de afdeling Best, een functie die hij tot op de dag van vandaag nog bekleedt. Naast zijn voorzitterschap ontplooit hij nog diverse activiteiten voor deze afdeling. Hij verzorgt onder meer de public relations en is mede-organisator van de jaarlijks te houden bloeddonoravonden. Deze avonden worden gemiddeld 2 à 3 keer per jaar georganiseerd. Ook in het district Hart van Brabant is hij actief, met name in het taakveld voorlichting internationale samenwerking.